Tummen upp för mjölken

Regeringen tog i dag emot 167 000 namn för svensk mjölk. Fyra representanter från Norrbotten var på plats.

Representanter från Norrbotten gör tummen upp och kräver bättre villkor för mjölkbönderna. Från vänster Henrik Wahlberg, ordförande Norrmejerier, Stefan Hardselius, mjölkbonde Älvsbyn, Herbert Nyman, mjölkbonde Altersbruk och Nils-Olov Lindfors, ordförande LRF Norrbotten.

Representanter från Norrbotten gör tummen upp och kräver bättre villkor för mjölkbönderna. Från vänster Henrik Wahlberg, ordförande Norrmejerier, Stefan Hardselius, mjölkbonde Älvsbyn, Herbert Nyman, mjölkbonde Altersbruk och Nils-Olov Lindfors, ordförande LRF Norrbotten.

Foto: Veronica Einarsson

PITEÅ2015-09-21 22:44

Varje vecka lägger fem mjölkbönder i Sverige ner verksamheten. De får betalt som sina utländska kollegor men har högre kostnader, till stor del på grund av politiska beslut i Sverige. Mjölkbönderna menar att politikerna nu måste agera om vi vill ha kvar en livskraftig svensk mjölkproduktion. Därför överlämnade Lantbrukarnas riksförbund, LRF, idag en namninsamling för mjölken till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Fler än 167 000 personer hade ställt sig bakom insamlingen och skrivit på.

– Politikerna måste inse att det här inte bara handlar om mjölkbönderna utan om vilken mat och vilket Sverige vi ska ha i framtiden, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson.

Mer än 600 bönder från hela landet befann sig på Mynttorget när Sven-Erik Bucht tog emot namninsamlingen under en manifestation för svensk mjölk och svenskt lantbruk.

Stark folkvilja

Även representanter från Norrbotten var på plats, en av dem var Herbert Nyman, mjölkbonde i Altersbruk:

– Vi tycker det är en stark folkvilja för att det ska finnas matproduktion i Sverige och att det ska finnas mjölkbönder. Folk har velat komma och skriva under, det har vi tydligt upplevt, säger Herbert Nyman.

Han menar att det är krisläge för mjölkproduktionen och att politikerna måste se till att lätta på bördorna.

– Okej, vill man ställa högre krav på den svenska mjölkbonden exempelvis genom högre miljö- och djurskyddskrav, så kostar det också mer för oss. Vi har låg antibiotikaanvändning och vi har en bra mat. Om inte samhället är intresserat av offentlig upphandling, så måste vi få pengarna via försäljning eller politiska åtgärder som jämnar ut villkoren, anser Nyman.

"Räcker inte"

– Landsbygdsministern hänvisade till åtgärder i den livsmedelsstrategi som ska presenteras nästa vår. Det räcker inte. Läget är akut och det krävs att regeringen agerar nu, säger Helena Jonsson.

Som exempel nämner hon Danmark, där bönderna får lika mycket betalt för mjölken som i Sverige.

– Men det skiljer tre kronor litern för drivmedel, det vi kallar dieselskatten. Det blir jättemycket pengar för bonden.

En i månaden

Norrbotten tappar en mjölkbonde i månaden och så har det varit de senaste tio åren, menar Nils-Olov Lindfors, ordförande LRF Norrbotten.

– Våra krav är bland annat ökad återbetalning av dieselskatten, så att vi hamnar på den genomsnittliga nivån inom EU.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hänvisade till åtgärder i den livsmedelsstrategi som ska presenteras nästa vår.

– Det räcker inte. Läget är akut och det krävs att regeringen agerar nu. Ord måste bli till handling och till konkreta åtgärder i budgeten, säger Helena Jonsson.

Det kom inget konkret löfte från ministern, men LRF säger sig greppa varje halmstrå.

– Bucht sade att ”det kommer mera”, säger Nils-Olov Lindfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om