Enligt personalchefen Ewa Degerman är den ordningen bestämd sedan tidigare, om än det nya lönecentrat formellt börjar verka från den 1 september. Orsaken är att det tar tid att bilda ett nytt lönecenter och hitta samsyn i arbetsrutinerna.
Vad betyder det att alla sagt nej till en flytt?
– Det handlar om mycket värdefull kompetens. Förhoppningen var att de skulle säga ja, men jag har respekt för allas beslut, säger Ewa Degerman.
Under hösten, kanske fram till årsskiftet, ska de anställda jobba på som vanligt. Men de är betydligt färre.
Hur ska det gå?
– Det stämmer att det bara är fyra, men vi får stärka med timanställda vid behov. Däremot minskar arbetsuppgifterna när äldreomsorgens 800 anställda digitalt ska skriva in sina avvikelser i lönerapporten.
– Dessutom kommer en del arbetsuppgifter att övergå till socialtjänsten som tar över motsvarande två tjänster. Vi minskar också telefontiden för att lägga fokus på lönearbetet, säger Ewa Degerman.
Det nya lönecentrat i Älvsbyn måste alltså nyanställa sju personer som ska läras upp. En uppgift som sannolikt landar i knäet på de anställda i Piteå.
– Så kan det bli. Vi har ett ansvar som arbetsgivare att se till att det fungerar i framtiden. Det kan bli en utmaning.
Vad händer med Piteå kommuns löneanställda vid årsskiftet?
– Alla som tackat nej till en flytt erbjuds andra tjänster. Det är anledningen till att kommunen just nu har anställningsstopp för alla administrativa tjänster, säger Ewa Degerman.