Trygghetsvandring tog upp trafiksituationen

De som deltog i trygghetsvandringen ansåg att området överlag är rent och snyggt. Trafiken bör dock ses över.

Trafiken inom och i anslutning till Centrumområdet behöver ses över, anser de som deltog i trygghetsvandringen. (Arkivbild)

Trafiken inom och i anslutning till Centrumområdet behöver ses över, anser de som deltog i trygghetsvandringen. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2019-11-04 11:21

Nyligen genomfördes en vandring i det så kallade Zonområdet. Den startade vid Samvarons lokaler på Hamnplan för att sedan gå runt området. Medverkande var representanter från olika gårdsgrupper inom området samt från Piteå kommun, Polisen, Pitebo samt en politiker. Vandringen genomfördes på initiativ av Polisen i Piteå för att man fått indikation på ökat klotter inom området.

Reflektionerna blev att området generellt är rent och snyggt och det syns inte mycket skadegörelse. Visst klotter finns, men inga mängder. Generellt verkar de boende trivas och man har många gemensamma aktiviteter. Belysningen är tillräcklig, dock bör trafiksituationen på vissa platser ses över. Det är många infarter in och ut från området med påföljd att framförallt bilar kör på och igenom området. Ibland med höga hastigheter. Hamngatans övre del i anslutning till Trädgårdsgatan är komplex, då cykel- och gångväg möter buss på en liten yta. Även bilar använder denna vägsträcka för att komma till Sundsgatan eller Hamnplan. Vissa tider är det mycket trafik.

De problem som tagits upp skickas till ansvariga. Det blir inte automatiskt åtgärder, varje verksamhet och ansvarig aktör avgör detta. Uppföljning sker efter ett år.

– Trygghetsvandring är ett bra sätt att träffas för att gå igenom olika miljöer för att se hur vi på bästa sätt kan skapa trygghet framförallt utomhus. Det är ju viktigt att vi både kan och vill vara ute och röra oss i vår närmiljö, säger Helena Lindehag, folkhälsostrateg i Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!