Videon är inte längre tillgänglig
Vid en gemensam presskonferens på måndagen berättade de tre lokala partiledarna, Hannah Bergstedt (S), Brith Fäldt (V) och Ann-Louise Hagström (MP) om den valtekniska samverkan (fördelning av platser och poster) samt en del om politikens innehåll och riktning de kommande fyra åren. Den sistnämnda delen är inte färdigdiskuterade, men alla tre partiföreträdare hävdar bestämt att deras politiska profil ska synas för Piteborna.
– Vi är det klart största partiet och har givetvis ett ansvar inför våra väljare, men det är viktigt att alla tre partier känner sig som vinnare, säger Hannah Bergstedt, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå.
Är nöjda
Det gör uppenbarligen V och MP.
– Vi är ett litet parti och känner oss nöjda. Vi törs lova ett grönare Piteå, säger Ann-Louise Hagström, gruppledare för Miljöpartiet.
Vänsterpartiets ordförande Brith Fäldt kallar överenskommelsen "historisk" och menar att nu läggs grunden för nya politiska arbetsformer och samverkan.
– Ett långkok på 80 år har kokat färdigt, nu är det en ny anrättning.
Inte kommunalråd
Just Vänsterpartiet har haft ett gyllene läge att verkligen röra om i grytan. V erbjöds en kommunalrådspost om de allierat sig med den borgerliga sidan, men den kryddan var inte Socialdemokraterna villiga att röra ner i anrättningen.
Har ni sålt er för billigt?
– Det får i så fall väljarna avgöra. S ville inte släppa till en kommunalrådspost, men vi tycker att vi ändå kommer att få utrymme att bedriva vänsterpolitik. Att regera med borgarna har aldrig varit ett alternativ, säger Fäldt.
Landsbygdsfrågor
Vänsterpartiet erbjöds ordförandeposten i barn/utbildningsnämnden och valde i stället ordförandeskapet i samhällsbyggnadsnämnden.
– Det är en nämnd med brett ansvar vars beslut på olika sätt ofta genomsyrar andra nämnder. Bland annat får vi ansvar för landsbygdsfrågor som jag brinner för, säger Brith Fäldt.
Dessutom får V en plats i kommunstyrelsens viktiga arbetsutskott och posten som andre vice ordförande i kommunstyrelsen plus en del annat.
– Vi har varit i opposition så länge så det känns extra roligt att få ta ansvar för politiken. Det ger livsluft, säger Fäldt.
Ett litet parti
Miljöpartiet hade i princip kunnat lämnas utanför uppgörelsen och som ett litet parti är de nöjda med uppgörelsen. De får vice ordförandeposterna i barn/utbildningsnämnden och kultur/fritidsnämnden.
– Vi ser fram mot nya politiska arbetsformer i en rödgrön samverkan, säger Ann-Louise Hagström.
För nya politiska arbetsformer ska det bli. Politikens innehåll är inte detaljbestämd, men tanken är att samtliga tre partiers politik ska genomsyra de närmaste fyra åren.
Rödgrön profil
Dessutom ska trojkan komma överens om hur den här samverkan ska gå till, hur politiska frågor ska processas och hur man ska få en tydlig organisation där alla vet vem som ska prata med vem.
– Det är mycket jobb som återstår, men vi ska se till att det blir en tydligare skillnad mellan politikens och tjänstemännens ansvarsområden än det har varit, säger Brith Fäldt.
Något som Hannah Bergstedt håller med om.
– Ja, det finns nog relevans i det. Nu ska vi mejsla ut politiken så att vi får en rödgrön profil på den. Vi ska ta ansvar för hela Piteå och ser det här som ett uppdrag som kräver både lyhördhet och mod.
Oppositionen i form av M, C, FP, KD samt Sjukvårdspartiet och Skolpartiet bildar en egen valteknisk samverkan och fördelar sina mandat i nämnder och styrelser sinsemellan. Sverigedemokraterna får stå på egna ben.