– Schlobben görs av två tredjedelar vetemjöl och en tredjedel kornmjöl som rörs ned i vatten. Sedan lägger man fläsk i pannan och häller på smeten, förklarade Tord Bergman, när han och Lennart Olofsson bjöd folk på skogshuggarmaten under onsdagskvällen.
Båda tillhör orden Tempelriddarna i Piteå. Lennart Olofsson är mästare, eller ordförande om man så vill.
De deltog vid en trivselkväll vid fiskarstugan vid Norra hamnen där de informerade om den orden som bildades i Piteå 1937. Verksamheten består bland annat av möten som hålls i Odd Fellow-huset vid Kyrkbrogatan.
– Vi har haft fem–sex sådana här trivselkvällar i sommar, säger Morgan Stenberg, museipedagog vid Piteå museum.
– Det har varit varierande program med musik och en kväll tog vi upp ett ämne som handlade om nyttoväxter från förr och vi har halstrat strömming. Vi vill att kvällarna ska ha en kulturhistorisk anknytning, säger han.
Trivselkvällarna har hållits vid den fiskarstuga som står vid Norra hamnen och som är ett resultat av en timringskurs.
– Det var ett samarbetsprojekt tillsammans med bland annat länsstyrelsen, säger Morgan Stenberg.
En titt in i stugan ger en vink om hur gamla tiders fiskare hade det ute i skärgården.
– Man började oftast med att sätta upp bostadsdelen. Sedan fortsatte man med att bygga det vi kallar för svale där man förvarade fiskeredskapen, berättar Morgan Stenberg, som pekar på att alla nät som hänger i svalen är handknutna.