Tråkigt gå emot ansökan

Det var tråkigt att regeringen gick emot Norrbotniabanans ansökan om att få söka EU-bidrag till Norrbotniabanan. Det anser Christer Hammarbergh, moderat riksdagsman som gjorde företagsbesök i Piteå på fredagen.

"Det var tråkigt att regeringen gick emot ansökan om EU-medel till Norrbotniabanan", säger Christer Hammarberg (M).

"Det var tråkigt att regeringen gick emot ansökan om EU-medel till Norrbotniabanan", säger Christer Hammarberg (M).

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2013-11-02 09:00

Den gångna veckan har varit plenumfri i riksdagen,vilket gjort att riksdagsledamöterna valt att göra företags- och andra besök i sina hemlän. Fredag besökte Christer Hammarbergh Furunäsets företagsby där han fick information om Piteå näringsfastigheter, Swedbank och företaget You Call.

Han blev riksdagsman mitt under mandatperioden 2004 där han ersatte Anna Ibrisagic som valdes till EU-parlamentet. Han är gruppledare för moderaterna i justitieutskottet och har det rättspolitiska ansvaret för partiet i riksdagen.

Lokal anknytning

Lokalt är han kvar i Luleå kommunfullmäktige.

– Vi hade möte i måndags, det är bra att ha kvar den lokala anknytningen och det går bra ihop med riksdagsarbetet, säger Christer Hammarbergh.

Som rättspolitisk talesman kommenterar han den senaste tidens uppgifter i media om hur polisen drar ned bemanningen i Norrbotten och att det är svårt att rekrytera poliser till inlandet.

Hammarbergh kontrar:

– Det är fler poliser i Norrbotten nu jämfört med 2006 men det är brister i polisorganisationen. Vi får inte valuta för pengarna, säger Christer Hammarbergh, som tror att en del i att lösa inlandsproblematiken är att locka fler aspiranter till de distansutbildningar som finns.

Tråkigt besked

Han får frågan om hur han som norrbottnisk riksdagsman agerat kring Norrbotniabanan där regeringen bland annat sagt nej till Norrbotniabanan ABs försök att få regeringen att ställa sig bakom en ansökan om EU - medel.

– Det var tråkigt. Men jag är övertygad om att Norrbotniabanan kommer, säger Christer Hammarbergh, som pekar på att frågan är inte alldeles enkel.

–Vi måste exempelvis få Finland med oss med tanke på godstransporterna, och de ha valt att prioritera sjöfart före järnvägstransporter, säger Hammarbergh, som pekar på att en Norrbotniabana är inte en lokal grej.

– Den kan inte sluta vid en länsgräns utan förbinda med andra delar så att gods går ända till Göteborg, säger han.

I den senaste infrastrukturpropositionen anvisade regeringen 522 miljarder kronor till bland annat vägar och järnvägar och där tycker Hammarbergh att länsborna ska vara nöjda. Han går inte med på bilden av att länet är förfördelat, att de stora pengarna gick till mellan- och sydsverige.

– Malmbanan har byggts ut, Haparandabanan är byggd och Luleå hamn har fått pengar. Men tyvärr har det blivit ett svartepetterspel om hur pengarna fördelats, säger Christer Hammarbergh, som pekar på att skulle nuvarande opposition få makten efter nästa val blir läget annorlunda för bland annat inlandsåkarna.

– De vill bland annat införa kilometerskatt på tunga fordon och det kommer att slå hårt på glesbygdsföretagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om