– Vi håller just nu på att upphandla en konsult som ska ta fram det vi kallas för åtgärdsval. Det går ut på att definiera vilka åtgärder vi ska göra på kort och lång sikt, säger Anders Lundström, planerare vid Trafikverket i Luleå.
Frågan om att förbättra trafiksäkerheten på bland annat Havsbadsvägen mot E4 har varit på tapeten i minst ett par år där advokat Gunnar Granström, tidigare ordförande i byaföreningen pekat på en lång rad brister. Det handlar bland annat om belysning vid Pitsund och behovet av en gång och cykelbro som hängs på sidan om, som han uttrycker det, "den fula Pitsundsbron".
Dödsolycka
Han tar upp farliga korsningar som avtagsvägen mot Munksund, in och utfarten vid BDX, där det tidigare hänt en dödsolycka med bil och mc inblandade, och timmerbilarnas infart mot Svedjan.
– Infarten mot Klubben är också farlig, där planeras nu 60 nya fritidshus och det gör att trafiken ökar, säger Gunnar Granström, som säger att trafikmiljön vid Pite havsbad måste också ses över.
– Ibland är det kö ända upp på bron, det borde byggas en rondell vid infarten till Havsbadet.
Sedan 2012 har han haft en intensiv skriftväxling med Trafikverket i Luleå och talat med kommunalrådet Peter Roslund.
– Men inget har hänt. Det är helt tyst och Peter Roslund är helt ointresserad av den här vägen. Han menar att det är Trafikverkets sak men det är fel. Det är också en kommunal angelägenhet, säger Granström, som är irriterad över att ärendet ligger i långbänk.
Planeringen igång
Nu rör det dock på sig. När PT kontaktar Anders Lundström förklarar han att planeringsprocessen är igång, men det finns en tydlig broms och det är Norrbotniabanan.
– Den har en bred korridor i området och det låser till viss del upp vad vi vill göra. Vi tror att den kommer men så länge det inte finns någon tidsplan gör vi inga stora investeringar, säger han.
Han uppger dock att redan i höst sker nya möten med näringsliv och kommun. Under 2015 ska konsultarbetet vara klart. Efter det tas om arbetet går på räls, åtgärdsförslagen in i Trafikverkets verksamhetsplan och sedan handlar det om pengar.
Då kan detta ta hur lång tid som helst?
– Nej. Jag tror att det kan hända saker inom fem år för det finns brister som måste åtgärdas. Men det handlar om tilldelning av pengar och om det blir små eller stora åtgärder är för tidigt att säga i dagsläget, säger Anders Lundström, som uppger att just nu arbetar också Trafikverket med en utredning som ska se över järnvägssituationen i Piteå.