Birgitta Kamber, familjeterapeut och forskare vid Umeå universitet, skrev tillsammans med forskaren Virgina Molgaard, forskare vid Iowa Sate University, första upplagan av boken "Älskade förbannade tonåring".
Nu har Kamber skrivit en omarbetad version som ska vara anpassad efter svenska förhållanden.
I boken tar Birgitta Kamber upp hur man hanterar sin tonåring.
Hon menar att det inte bara är i småbarnsåldern som en anknytning sker, utan att en ny chans finns under tonårstiden.
En rad kuratorer, gruppledare och lärare inom Piteå kommun har utbildat sig i metoden.
Tre av dem är projektledaren Åsa Sandberg och lärarna Monica Sköld och Torbjörn Pihl.
– En stor sak som vi fick med oss var hur vi förklarar tonåringars beteenden så det blir begripligt för föräldrarna, säger Torbjörn Pihl.
Piteå kommun har upplevt att en stor efterfrågan finns från föräldrar att prata om hur man hanterar sin tonåring.
– Det har blivit mindre tabubelagt att prata om sådan här saker, säger Åsa Sandberg.
Och i höst startar Piteå kommun gruppträffar för föräldrar.
– Utifrån det började vi att kolla vad det fanns för någonting och utbildningen "Älskade förbannade tonåring" har många kommuner i södra Sverige. Vi valde därför att satsa på utbildningen, och i höst är vi sju stycken som leder grupper. Målet är att samla föräldrar som har tonårsbarn och få dem att ta del av det här. Prata, stötta och blöta hur det är att vara tonårsföräldrar.
Under förra våren anordnades de första träffarna och i slutet av september tar Piteå kommun alltså emot två nya grupper.
– Många föräldrar har ju också kanske en relationsproblematik som inte är med sitt eget barn, utan sin nya partners barn. Att jobba med att hitta sätt att möta varandra, det är vad det här handlar om, säger Torbjörn Pihl.
Monica Sköld fyller i:
– Det är viktigt se att det finns fler föräldrar som har samma problem med sina tonårsbarn.
Varje grupp träffas vid fyra tillfällen och sedan väntar en återträff.
– Alla träffar är kostnadsfria. Vi vill ju att folk ska förstå att de här träffarna verkligen är till för alla. Allt kretsar till vanliga föräldraproblems-frågor men steget att gå kursen är fortfarande en tröskel. Vi vill sänka den. Vi som leder är gruppledare, men inte proffs, säger Åsa Sandberg.