Tonar ner larm om taigafästingen

Förra sommarens larm om att taigafästingen siktats i länet ger ingen anledning att rusa och vaccinera sig. "Risken att bli biten av fästing i Norrbotten är försvinnande liten. Men ska man vistas i fästingrika områden i södra Sverige kommer saken i ett annat läge", säger länets smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Fullmatad. Det kan vara svårt att upptäcka att fästingen bitit sig fast, eftersom den inte är stort mycket större än ett knappnålshuvud. Det är först när de är de sugit blod ett tag som de blir lätta att upptäcka.

Fullmatad. Det kan vara svårt att upptäcka att fästingen bitit sig fast, eftersom den inte är stort mycket större än ett knappnålshuvud. Det är först när de är de sugit blod ett tag som de blir lätta att upptäcka.

Foto: Hans G Pettersson

PITEÅ2017-06-19 16:30

Det var i fjol som taigafästingen blev ett begrepp, sedan en forskningsrapport visade att den påträffats i Haparanda skärgård. Fästingen, som invandrat österifrån, är fruktad eftersom den kan sprida en farligare variant av TBE, fästingburen hjärninflammation, som har en högre dödlighet jämfört med den "vanliga" fästingburna smittan.

Redan då manade Anders Nystedt till lugn, och i sak har inget förändrats under året som gått.

– Vi har fortfarande inte haft något känt fall av TBE. Dels är risken att bli biten väldigt liten, dels är sannolikheten att fästingarna i norra Sverige överhuvudtaget bär på TBE-viruset inte särskilt stor.

Enligt Nystedt är risken för fästingbett i Norrbotten ungefär lika stor som att bli träffad av blixten. Därför finns det ingen anledning att vaccinera sig mot TBE i dagsläget.

– Undantaget kan vara de som vet att att de ska vistas i fästingrika områden, som kring Mälaren och på Åland. Då kan vaccination vara motiverad, säger han.

Vad gäller taigafästingen konstaterar Anders Nystedt att endast en handfull exemplar påträffats i Haparanda skärgård, och att de sannolikt kommit med flyttfåglar. Den inhemska fästingen har hittills varit lätt räknad på våra breddgrader eftersom klimatet hittills inte gynnat den. Men med varmare klimat kommer antalet fästingar att öka, även om det sannolikt ligger långt fram i tiden. Då kan rekommendationen för vaccinering komma att ändras.

– Dessbättre är symptomen för de fästingburna sjukdomarna lätta att identifiera, så skulle vi få en ökning av TBE fall märks det snabbt, säger Nystedt.

I södra Sverige är borrelia den vanligaste fästingöverförda sjukdomen, men i Norrbotten finns i dagsläget endast ett fall registrerat.

– Det inträffade för tiotalet år sedan i Gällivare, säger Anders Nystedt, som fastlår att risken för borrelia inte heller är överhängande.

Skulle man själv (eller ens husdjur) mot förmodan ändå bli biten av en fästing bör den avlägsnas så fort som möjlig för att förebygga TBE-infektion. Borrelia förs över först efter något dygn.

TBE

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter ungefär en vecka, men upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

Viruset finns huvudsakligen i Mälardalen. Cirka 200 personer insjuknar i TBE varje år. Inget fall har konstaterats i Norrbotten.

Vaccination rekommenderas till den som bor i riskområden i södra Sverige.

Stövlar, långbyxor och långärmat ger skydd om du vistas i områden där det finns fästingar. Mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar än ljusa kläder.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om