60 sorter fanns uppradade på ett långbord. En imponerande samling i alla sorters färger, former och smaker. Söta och syrliga. Röda, gröna, gula och orange. Stora och små, ljusa och mörka, släta och lurviga, runda, ovala och avlånga.
- Men det har varit för varmt i år, så det har inte pollinerat tillräckligt, säger Eila Johansson om den gångna sommaren.
Goda recept
Kocken Per-Anders Ehngren fanns på plats och visade på recept baserade på tomat, bland annat grekiskt lantbröd.- Istället för att använda vatten så mixar man tomater och använder det som degspad, berättar han.
Ehngren visade också recept på både inlagda och syltade tomater.
- Det är oftast gröna tomater som man syltar. Det står hela vintern och lite till i kylskåpet och passar utmärkt till allting, framför allt kötträtter.
Han bjöd också på en mustig och smakrik grönsakssoppa gjord på vatten, grönsaksbuljong, squash, skärbönor, sockerärtor, kålrabbi, mangoldblad, salt, socker och färska örter.
Resultatet blev synnerligen välsmakande.
- All matlagning ska baseras på enkelhet. Blandar man ihop massor av ingredienser så tar de bara ut varandra. 3-4 ingredienser räcker för att få ett bra resultat. Svårare är det inte. Och grönsaker är ju dessutom så billiga den här tiden på året, säger Per-Anders Ehngren.