Sedan ett par år är området förberett med vägar och planteringar, men varje gång en lösning har varit nära så har byggplanerna gått i stöpet.
Området är planerat för både småhus och flerfamiljshus, men eftersom det i byggkraven slås fast att husen ska vara energisnåla och ekologiska så har intresserade finansiärer backat ur.
– Det blir ju dyrare byggkostnader och det har medfört att vi inte hittat finansiärer som vill äga och förvalta flerfamiljshusen. Däremot är det inga problem att hitta byggherrar, säger Hans Ruthberg.
Tolv lägenheter
Men nu är det nära?
– Vi är inne i ett känsligt läge, men vi har förhandlat med en intressent. Förhoppningen är att det ska bli klart redan i höst, säger Ruthberg som inte vill avslöja vem det handlar om.
De nu aktuella två flerfamiljshusen blir i två våningar med sammanlagt tolv lägenheter.
Från Piteå kommuns sida har man försökt sätta tryck på det kommunala bostadsbolaget Pitebo, men det verkar inte ha löst sig.
– I det här läget är inte Pitebo aktuellt, säger Hans Ruthberg.
Inga småhus nu
Miljö- och byggnämndens ordförande, Björn Berglund (S), är förtegen om planerna, men han medger att en lösning kan vara nära.
– Ja, så är det och jag tror att det blir en bra lösning. Det handlar ju också om lite framtidstänk i och med att husen ska vara energisnåla. Mer än så vill jag inte säga.
Borde Pitebo, som är ett kommunalt bolag, ta ett större ansvar?
– Vi har tyckt det, men vi har inte lyckats lösa den problematiken, säger Björn Berglund.
Däremot har planerna för småhusen på Lushusbacken kallnat. I januari talades det om att det skulle byggas i sommar, men så har inte blivit fallet.
– Inget har hänt. Nyproduktion är dyrt, men priserna på bostadsmarknaden stiger så vi får se vad som händer framöver, säger Hans Ruthberg.
Den stora jordplanen
På det stora fält närmast Klubbgärdet har det under flera år pågått utfyllnad med jordmassor. I dag är det en stor öppen yta som fungerar som tippområdet. Det finns en tanke att området ska bebyggas, men dit är det uppenbarligen långt.
– Först och främst ska jordmassorna sätta sig och bli stabilt. Området är visserligen avsatt för bostadsbyggande, men det finns inga beslut eller någon färdig plan för hur det ska bli. Det lär dröja några år innan något händer där, säger Björn Berglund och fortsätter:
– Samtidigt ska inte Furunäset överexploaterats. Det ska vara en liten oas. Vi har många andra områden i Piteå som ligger närmare att bebyggas.