Elever hoppar duschen efter idrotten: "Tror man inte är bekväm"

Att många elever väljer att inte duscha efter idrottslektionerna har varit en knäckfråga för skolorna länge. Men om man väljer att hoppa in i duschen eller inte skiljer sig ganska mycket mellan killar och tjejer. 
– Det känns som att killar generellt sett tar i mer på idrotten, säger Elvira Marklund som går andra året på Strömbackaskolan. 

Elvira Marklund, Lilly Nyström och Amanda Hylander har inte längre idrott men skulle duscha efter lektionerna om de ansträngt sig mycket. Att det finns så stora skillnader tror de kan bero på att tjejer är mer osäkra och att killar tar i mer.

Elvira Marklund, Lilly Nyström och Amanda Hylander har inte längre idrott men skulle duscha efter lektionerna om de ansträngt sig mycket. Att det finns så stora skillnader tror de kan bero på att tjejer är mer osäkra och att killar tar i mer.

Foto: Felicia Nilsson

Piteå2025-03-16 17:30

Trots många åtgärder i omklädningsrummen i Piteå kommun de senaste åren verkar inte skillnaderna blivit så stora.

PT har genomfört en enkät bland 196 elever på Strömbackaskolan, som visar att flera avstår duschen efter idrottslektionerna. Nästan 30 procent av de svarande uppgav att de aldrig, sällan eller bara ibland duschar. 

Många elever vi pratat med har förklarat vidare att idrotten varit deras sista lektion för dagen, och att de därför hellre tar duschen hemma. 

undefined
Elvira, Lilly och Amanda tror att många tycker att det är jobbigt att visa sig naken framför sina nya klasskompisar.

Men nog kan det också finnas andra faktorer som spelar in, tror andraårseleverna Elvira Marklund, Lilly Nyström och Amanda Hylander.

– Jag tror att man kanske inte är bekväm att göra det, i ettan när det är en ny klass. Man känner inte dem som är i omklädningsrummet med en, säger Elvira.

Lilly och Amanda är eniga. 

– Det är inte så bekvämt att visa sig för alla andra, säger Lilly. 

– Exakt, vi hade bara idrott i ettan och då är alla nya för varandra, säger Amanda.

Tror ni att ni hade duschat i dag om ni fortfarande hade haft idrott?

– Det beror väl på vad man hade gjort och hur svettig man blivit. Hade det varit typ pingis eller badminton hade man kanske inte gjort det, säger Elvira.

Men tiden spelar också in. 

– För vissa klasser är det ganska lite tid mellan lektionerna. De hinner som inte, säger Lilly. 

Svaren visar också att killarna duschar i större utsträckning än vad tjejerna gör. Bland killarna har 70 procent svarat att de alltid duschar, motsvarande siffra bland tjejerna är knappt 40. 

– Det känns som att killarna är mer bekväma, att det inte är ett lika stort problem att de är osäkra bland varandra, säger Amanda. 

– Det känns också som att killar generellt sett tar i mer på idrotten och då blir de ju svettigare, säger Elvira.

Varför tror ni att det är så?

– Tjejerna kanske inte vågar ta i för att de är rädda för vad killarna ska säga. 

De berättar vidare att det i deras egen klass var ett ganska bra klimat, men att de hört hur snacket kan gå i andra klasser. 

– Typ att killarna spelar med sig själva, att tjejerna inte riktigt får vara med för att de inte är "nog bra", säger Amanda. 

undefined
Myra Lundberg och Melissa Hidenfalk duschar ibland efter idrotten, men oftast hemma eller inte alls, de gånger lektionerna inte varit så ansträngande.

När vi träffar Myra Lundberg och Melissa Hidenfalk som går första året på vårdprogrammet lyfter de precis samma sak. 

– Jag tror att killarna är ganska obrydda och inte skäms, säger Melissa. 

– Ja, och de vill visa att de är bättre på idrott och tar i mycket hårdare tror jag, säger Myra.

Att killarna vill göra sitt bästa är inte fel, menar Myra och Melissa – men det finns ett klimat på åtminstone deras lektioner som sätter prestationerna mot varandra.  

– De kan bli sura ibland om tjejerna inte är lika bra, säger Myra. 

– Ja, då kan de klanka ner på en. "Gud vad try hard du är" eller "Du är så dålig". Bara för att man inte är lika snabb eller kan fånga en boll typ, säger Melissa. 

undefined
Myra och Melissa berättar att ibland kan vara ett tufft klimat på idrotten som kan göra att tjejerna inte vågar ta i så mycket.

Flera menar också att det inte alltid är så fräscht i duschrummen. En 17-årig kille vi pratat med tror att det kan vara en anledning till att en del inte duschar. Han själv har längre inte idrott men är osäker på om han skulle duschat om det stod på schemat. 

– Jag hade velat säga ja, för det är äckligt att lukta svett. Men man vet ju hur omklädningsrummen är.

Ibland har duscharna varit ganska äckliga, menar han. 

– Det finns de som ibland spottar snus i duschrummet och där ska man in utan skor och duscha. De städar väl regelbundet men det är inte alltid så fräscht. 

undefined
En del menar att duscharna känns ofräscha, andra tycker att det fungerar jättebra.

Gymnasiechefen Annika Niklasson berättar att de själva gjort undersökningar om bland annat duschningen och utifrån det arbetat med trygghetsskapande åtgärder sedan flera år tillbaka. 

– Vi har till exempel omklädningsrum för dem som av olika anledningar inte kan vara i ett vanligt omklädningsrum. Då kan man med hjälp av rektor få en egen nyckel till ett sånt och så får man byta om helt själv. Vi har ju såklart inte obegränsat med sådana salar, med det finns några, säger Annika Niklasson. 

För fem år sedan gjorde Piteå kommun en översyn av omklädningsrummen vid kommunens skolor och fritidsanläggningar. I underlaget till översynen uppskattade lärare att ungefär hälften av eleverna avstod från att duscha efter idrotten. 

Redan 2012 började man arbeta för att få fler elever att duscha genom att installera insynsskydd och duschväggar. I översynen föreslogs en satsning på duschbås som standard i alla sporthallar, vilket kommunen sen beslutade 2022. 

undefined
På Strömbacka finns dörrar så att eleverna kan stänga och låsa om sig. Här går det också att ta med handduken in.

På Strömbackaskolan finns i dag allt detta. Innanför dörren till omklädningsrummen sitter draperier och likaså gör det in till duschrummen, där det i varje omklädningsrum finns fyra-fem duschbås med låsbara dörrar. 

Trots det finns det fortsatt elever som inte vill duscha efter idrottslektionerna. Vad det beror på är svårt att sia om. 

– Vi har grubblat länge kring det här i vår egen skolledning. Det är en jättekomplex fråga. Ska jag bara gå till mig själv tänker jag att det ju handlar om en nakenhet, att visa upp sig för andra. Det är ganska naturligt att man kan tycka att det är jobbigt. Och sätt då det i en kontext med mobiltelefoner, säger Annika Niklasson. 

Hon menar att det kan vara så att man är rädd för att filmas i omklädningsrummet. 

Hur ser skolan på det?

– Vi jobbar väldigt mycket med mobilen och att den inte ska användas i skolan. Generellt är våra elever och lärare bra med att hantera den frågan och vi jobbar mycket med att försöka trygga alla områden på vår skola. 

Men är det ett problem ni nåtts av?

– Inte just idrotten och duschar, men jag har varit med om att elever ofrivilligt blivit fotade på exempelvis Snapchat. Så jag bara tänker att det kan vara en av många orsaker till att man inte duschar, säger Annika Niklasson. 

undefined
Annika Niklasson, gymnasiechef på Strömbackaskolan, menar att det är en komplex fråga. Mycket har gjorts för att eleverna ska känna sig trygga i omklädningsrummen.

Vissa faktorer är svåra att bygga bort. Duscharna delas mellan två omklädningsrum och när ena klassen ska duscha efter sin lektion, ska en annan byta om i rummet intill, som särskiljs med ett draperi. 

– Det kan ju skapa lite otrygghet, att en annan klass byter om där. Men det är väldigt svårt att lösa schemamässigt, säger Annika Niklasson.

Att det skulle vara så ont om tid att man inte hinner duscha tror hon inte är så vanligt. 

– Det är nog inte den främsta anledningen till att elever inte duschar, att det är tajt mellan lektionerna. Men visst kan det hända. 

undefined
Att det skulle vara ofräscht i duscharna håller Annika Niklasson inte med om.

Annika Niklasson tror också att det finns en polarisering mellan de elever som har ett fysiskt aktivt liv och de som inte har det, att många helt enkelt inte är vana vid omklädningsrum. 

– Vi har en stor grupp i dag som inte rör sig på fritiden. För dem är det ju oerhört främmande att duscha bland andra efter en aktivitet, tänker jag. Men naturligtvis finns det undantag, säger hon. 

Men att det skulle vara ofräscht i duscharna har hon svårt att se. 

– Jag har ju inte varit inne i killarnas på dagtid, men av det jag ser tycker jag inte att det är ofräscht. Man måste ju ha i åtanke att det är en kommunal verksamhet. Vi är inte en spaanläggning, säger Annika Niklasson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!