Tipsen om svartjobb ökar

SKATTEFUSK. Allmänhetens tips om svartjobb och annan typ av skattefusk ökar. Men för skattemyndigheten är det inte alltid så lätt att hitta tillräckligt med bevis och knappt vart fjärde tips leder till någon form av åtgärd.

Piteå2007-08-28 00:00
Jan Cramling arbetar som skatterevisor vid skattemyndigheten i Luleå. Tillsammans med kollegan Björn Pettersson har han ett övergripande ansvar att värdera de tips från allmänheten som kommer in till skattemyndigheten i de fyra nordligaste länen. Sammanlagt handlar det om cirka 650 fall i år, varav cirka 150 berör norrbottningar. En ökning med runt tio procent jämfört med förra året.

- Vi bedömer att en hög andel, säkert 70-80 procent, har substans, men att bevisa fusk är inte alltid så lätt. När det gäller tips om privatpersoner handlar det oftast om svartjobb samtidigt som vederbörande uppbär a-kassa eller sjukersättning, säger Jan Cramling och tillägger:

- Visst händer det att bittra expartners vill sätta dit någon och överdriver, men det får vi ju sovra bort i så fall.

Stora pengar

Andra tips rör företagare som anlitar svart arbetskraft eller på annat sätt fuskar med skatten. Men även om tipsen ökar så är Jan Cramling övertygad om att det bara är toppen på ett isberg.

- Det finns beräkningar som gör gällande att staten går miste om cirka 115 miljarder kronor i skatteintäkter årligen. Det är enorma pengar som självfallet skulle kunna göra mycket nytta i samhället.

Vad händer med dem som avslöjas?

- Efter vårt urval skickas 20-25 procent av fallen vidare för någon form av åtgärd. Vissa av dem blir återbetalningsskyldiga, andra kan åtalas, men i vilken omfattning har jag inga siffror eller egentlig vetskap om, säger Jan Cramling.

Ökar vid kampanjer

Roger Asplund är sektionschef vid skattemyndigheten i Piteå. Han berättar att skattemyndigheten gör egna återkommande granskningar av branscher och företeelser. När det gäller tipsen från allmänheten ökar ofta dessa i samband med kampanjer/aktiviteter från skattemyndigheten.

- För ett par år sedan var det stuguthyrning till biltestarna i Arjeplog. Vi har också granskat branscher som frisör, taxi och restaurang.

Skattemyndighetens personal rör sig också ute på fältet, exempelvis i samband med festivaler och marknader för att kolla att verksamma företagare är registrerade enligt reglerna och att de anställda inte jobbar svart.

- De flesta sköter det här, men i större städer som Stockholm kan det till och med hända att helt oregistrerade restauranger slår upp portarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om