Tillstånd krävs för att få byta lås

Mats Ekman, polisens kontaktperson i Norrbotten när det gäller våld i nära relationer, menar att det som hänt "Sofie" inte är vanligt - men förekommer.- Man kan inte bara byta lås hur som helst om man inte har tillstånd till det.

PITEÅ2012-01-27 06:00

Brottet kan polisanmälas som egenmäktigt förfarande och är också polisens sak att utreda.

- Vågar hon inte gå dit själv så kan vi skicka en patrull som följer med, säger Mats Ekman som menar att hon inte bara ska få komma in på hans villkor.

Men samtidigt är det inte mycket mer som polisen kan göra eftersom brottet går under civilrätt. Den rätta vägen att gå för att få ytterligare hjälp är via Kronofogdemyndigheten.

Ovanligt beteende
Mats Ekman upplever inte att det är många män som beter sig på det här viset, det vanliga är istället att man försöker få ett tillstånd för att kunna byta lås, en så kallad kvarsittningsrätt via länsstyrelsen.

- Man kan inte bara byta lås hur som helst, säger han och menar att han varit i kontakt med polisen i Piteå och bett dem skynda på utredningen.

"Tar till icke rättsliga grepp"
Gertrud Wesley, kommunanställd sociolog/beteendevetare på kvinnojouren i Piteå upplever inte heller att det är vanligt att män byter lås på det gemensamma huset/lägenheten för att hämnas på kvinnan.

- Nej, det kan man inte säga. Men det förekommer att män tar till olika icke rättsliga grepp för att ge tillbaka.

Vitt begrepp
Gertrud Wesley menar att "våld" också är ett ord som har en vid innebörd. Egentligen handlar det om att sätta i system att få någon annan att avstå från det han eller hon vill göra - eller att få någon annan att göra saker mot sin vilja.

- Det är så enkelt att säga att man ska gå vid första slaget, men en del män slår aldrig. De tar ihjäl sina kvinnor mentalt istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om