Musiklägret MusT står i det här sammanhanget för Musik Tillsammans. Redan 2005 anordnades det första lägret för unga musikintresserade barn och ungdomar. De flesta är 10-15 år, men även några äldre ungdomar som hunnit lite längre i sin musikaliska utveckling är med.
I orkester
– Viss erfarenhet krävs. De flesta har spelat i minst tre år i sina hemkommuner. En del har spelat i orkester, men inte alla, säger musikläraren Kalle Norlén, som är en av handledarna på musiklägret.
– Syftet är att eleverna ska få möta levande musik och framföra den i ett större orkestersammanhang i samverkan med andra ungdomar, säger Bo Olovzon, rektor för Piteå musik- och dansskola.
Kräver övning
Att spela ett instrument är en sak, att göra det i samklang tillsammans med andra en annan sak. Fredagen och lördagen kommer att användas för att öva tillsammans och det är ingen vild gissning att det kommer att låta så där inledningsvis.
– Det krävs en del för att få ihop gruppen i en fungerande orkester. Vi kommer att dela upp blåset och stråket var för sig, men vid konserten på söndagen kommer de att framföra något musikstycke tillsammans, säger Kalle Norlén.
Ett första steg
Han vet av erfarenhet att eventuella missljud inledningsvis sannolikt kommer att utvecklas till en vacker vit svan när det är dags för konserten.
För deltagarna är det här ett första steg i att fungera i större musikaliska sammanhang. Några av dem kommer säkert att utvecklas vidare i Norrbottens ungdomssymfoniker och Actic youth jazz orchestra.
– Det här är ett bra tillfälle att få känna på och spela i orkester, säger Kalle Norlén.