Tidigare avsnitt i serien

- En, två, tre, fyra ... Siv Lundberg räknar hur många som har drabbats av cancer i huset Oden på Strömbackaskolan. Fingrarna räcker inte till. Hon stannar på siffran 22. Själv är hon en av de drabbade.

Siv Lundberg är en av de lärare som har drabbats av cancer. När hon räknar cancerfallen i huset Odens tredje våning räcker fingrarna inte till. Hon stannar först på siffran 20.

Siv Lundberg är en av de lärare som har drabbats av cancer. När hon räknar cancerfallen i huset Odens tredje våning räcker fingrarna inte till. Hon stannar först på siffran 20.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2008-12-29 06:00
Siv Lundberg arbetade på Strömbackaskolan på huset Odens tredje våning under hela perioden efter branden 1989 fram till 2004. Redan år 1998 fick hon beskedet att hon bar på cancer. Hon behandlades och kunde fortsätta att undervisa på skolan. Fem år efter behandlingen, år 2004, blev hon friskförklarad.
- Jag hade haft min cancer och var inte orolig inför framtiden.
Snart kände hon lite värk i ryggen och besökte en läkare.
- Jag fick en total chock när läkaren kom in efter röntgen och berättade att jag hade en elakartad cancer och att det inte fanns något att göra. Den är obotlig.
"Tar en dag i sänder"
Tre veckor efter att hon hade blivit friskförklarad rasade omgivningen igen.
- Du krymper som människa och blir väldigt upptagen och tänker bara på att få behandling. Du tänker inte på vad som har orsakat cancern.
I början av 2008 trodde Siv att slutet var nära.
- I januari-februari var jag så dålig att jag tänkte "nu har jag bara två veckor kvar att leva".
Men hon fick en ny medicin som gjorde stor skillnad.
- Nu tar jag en dag i sänder och försöker att hålla i.
Samtidigt har hon funderat över den inomhusmiljö i huset Oden som hon under så många år vistades i.
- Vi diskuterade ofta cancerfallen bland personalen när den ena efter den andra drabbades och jag själv också gjorde det. Oron var stor bland personalen, säger Siv.
Lars Isaksson, naturlärare och tidigare skyddsombud på skolan, minns:
- Det var oroligt hela tiden på grund av att folk i personalen drabbades av cancer och många undrade vad det kunde bero på, säger han.
Siv Lundberg satt i ett av de tre rum som ligger bredvid varandra på Södergränd där åtta lärare har drabbats av cancer.
- Man undrar ju vad det beror på att vi är så många som drabbats.
Hon är starkt kritisk till den rapport som presenterades över cancerfallen från 1987 till mars 2004. I den konstateras att 17 av totalt 211 anställda inom Strömbackaskolan fått cancer.
- Det är vilseledande information från skolan förmodligen i syfte att släta över situationen. Att det fanns 211 i personalen på hela skolan är ointressant. Undersökningen måste grunda sig på de områden där cancerfallen inträffat.
I dag är det 22 cancerfall som Siv Lundberg känner till i huset Oden.
- Det känns som att ledningen har velat dölja allvaret i situationen för att inte skrämma upp personalen, säger Siv Lundberg.
Kritiserar skolans agerande
Ingen vet om Siv Lundbergs eller hennes kollegors cancer har med byggnaden att göra.
- Det får vi nog aldrig veta. Men något är sjukt med huset, säger Siv Lundberg.
Klart är att Strömbacka haft en dålig inomhusmiljö. Möglet Stachybotrys kan ha funnits i flera år.
- Att vatten har läckt in är inget nytt. Under många år har vi haft vattenhinkar då det har droppat från taket. Jag vet också att det har varit otätt kring en del fönster och att det har uppstått läckage i datasalarna, säger Lars Isaksson.
Han minns också arbetet efter branden. Då fanns inget tak, bara en presenning, vilket gjorde att vattnet samlades på golvet under ombyggnationen.
- Gipset på väggarna hade sugit upp en del, men det blev inga nya väggar utan de blöta delarna närmast golvet kapades bort och nya sattes in.
Lars Isaksson är kritisk mot skolans agerande under åren.
- Det har läckt överallt och varit fläckar av fukt här och där i taket. Men problemen har aldrig undersökts noggrant.
När cancerutredningen gjordes 2004 bröts aldrig väggarna upp. Därför vet ingen hur länge det hälsofarliga möglet Stachybotrys som uppkommer vid fuktskador har funnits i byggnaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om