I måndags var sista ansökningsdag till gymnasiet för niondeklassare i Fyrkanten (Piteå, Älvsbyn, Boden och Luleå). Trenden visar att de teoretiska programmen är populärast.
– Det inget problem att även fylla yrkesutbildningarna, men vi märker att det är ett lägre söktryck på dem, säger Tove Waara Axelsson, utvecklingsledare på Fyrkantens gymnasiesamverkan.
Söktrycket på både ekonomiprogrammet och teknikprogrammet är fortsatt högt, men hon påpekar samtidigt att det här bara är en fingervisning och att det i slutet av februari tillkommer sökanden utanför Fyrkanten. Preliminära antagningssiffror presenteras vecka 17 och det slutgiltiga beskedet vecka 27.
I fjol var det många turer kring estetiska programmet med inriktning dans på Strömbackaskolan. För få sökanden gjorde att barn- och utbildningsnämnden beslutade att inte starta någon ny årskurs ett, men efter elevernas kamp backade nämnden och klassen blev ändå av. I år är söktrycket högre.
– Det ser väldigt bra ut. De har hämtat hem det här och programmets 14 platser är nästan fyllda, säger Tove Waara Axelsson.
Till skillnad från resten av Fyrkanten är Piteå fortsatt något starkare på yrkesprogrammen. Fordons- och transportprogrammet i Piteå har jämfört med Boden, som har ungefär lika många platser, fler förstahandssökande.
– Vi har av tradition haft en stark industri och vi är en arbetarstad vilket jag också tror påverkar elevernas val. Vi ser exempelvis att byggprogrammet fortfarande är en magnet för eleverna och där har vi ett stort söktryck, säger Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbackaskolan.
Även restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan har fler sökanden i år.
Klasskompisarna Linnea Ökvist, Joel Forsberg och Gustav Marklund, från klass 9B på Sjulnässkolan, tyckte att gymnasievalet var lätt och nu längtar de till skolstarten.
– Jag har sökt teknikprogrammet eftersom jag har ett stort intresse för datorer och jag har planer på att läsa vidare på universitet sedan, antingen i Luleå eller i Uppsala. Sedan skulle jag vilja jobba på en större IT-avdelning någonstans och helst med datorer, säger Joel Forsberg.
En teoretisk linje passar bäst, tycker Linnea Ökvist. Hon vill läsa vidare efter gymnasiet och har i första hand sökt samhällsprogrammet. Gustav Marklund är främst intresserad av NO-ämnen och har i första hand sökt naturvetenskapsprogrammet.
– Det kändes självklart. Jag siktar på att läsa vidare efter gymnasiet och jag skulle vilja jobba inom rymden, fysik eller liknande.