"Tålamodsprövande förändring"

Kenneth Vikström, polischef för Pite älvdal, tror på polisens nya organisation. Han förstår att det finns en frustration bland medarbetare som tycker att processen går långsamt och att arbetsuppgifterna känns otydliga.

Kenneth Vikström, polischef för Pite älvdal, tror på den nya organisationen och det nya sättet att jobba. Han poängterar att organisationsförändringen är stor måste få ta tid.

Kenneth Vikström, polischef för Pite älvdal, tror på den nya organisationen och det nya sättet att jobba. Han poängterar att organisationsförändringen är stor måste få ta tid.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-09-04 17:24

I juni i år tillträdde Kenneth Vikström som ny polischef för Pite älvdal. Han är en av polisens nya chefer i nya organisation som nu håller på att sätta sig. Att det finns en oro och frustration bland medarbetare ser han som naturligt och han förstår känslan av otydlighet.

– Omorganisationen av polisen kan vara den största myndighetsförändringen som gjorts i landet. Det är en stor och komplex organisation med över 28 000 anställda som ska förändras. Det tar tid och folk tycker att det går långsamt.

Sätta strukturen

Kennet Vikström betonar vikten av att det inte får gå för fort heller.

– De olika polisområdena måste gå i takt så att arbetssättet blir lika överallt.

Hur ser du på kritiken att vanliga medarbetare känner sig osedda och inte lyssnade till?

– För att polisen ska bli mer tillgänglig, komma närmare medborgarna och jobba med rätt saker, så som det är tänkt med nya organisationen, så måste man sätta strukturen och först bemanna upp med chefer och andra viktiga funktioner. Innan det satt sig kommer det att finnas en frustration över bland annat otydlig styrning och en osäkerhet kring arbetsuppgifter och vilket mandat man har att driva vissa frågor/jobb.

Ständig förändring

När tror du att organisationen satt sig?

– Det kan nog pågå vissa förändringar under 2015, 2016 och även 2017. Men polismyndigheten är i ständig förändring liksom samhället så det kan ta några år innan allt är helt klart.

Kenneth Vikström menar att samhället och brottsligheten förändras och att polisens sätt att jobba måste följa den utvecklingen.

– Ett exempel är de inbrottsligor som åker runt i landet och gör tillslag på olika orter. I det gamla systemet var det svårt att få information från andra delar av landet. Samarbetet var svårt och tungrott och krävdes många beslut för att kunna se viktiga uppgifter i andra polismyndigheters system. Det här blir lättare när administrativa hinder försvinner, något som redan börjat hända.

Vad får du för respons kring organisationen från medarbetarna i Pite älvdal?

– Jag har inte hört att någon har eller har tänkt säga upp sig på grund av detta. Men visst tycker folk att det är tålamodsprövande men det finns också en förståelse för att det måste få ta tid.

Polisens nya organisation

Polismyndigheten organiseras i sju polisregioner, åtta nationella avdelningar samt ett kansli.

Polismyndigheten är en enrådsmyndighet och leds av en chef som inför regeringen ensam bär ansvaret för myndighetens verksamhet. Det är regeringen som utser rikspolischefen.

Rikspolischef sedan den 1 januari 2015 är Dan Eliasson.

Polismyndigheten ersätter de tidigare 21 polismyndigheterna, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Den verksamhet som tidigare utförts vid SKL har övergått till den nya avdelningen Nationellt forensiskt centrum (NFC). Totalt består myndigheten av drygt 28 500 medarbetare.

De sju polisregionerna har helhetsansvar för polisverksamheten inom ett angivet geografiskt område. Ansvaret omfattar bland annat utredningsverksamhet, brottsförebyggande verksamhet och service.

Polisregion Nord består av Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län. Huvudort för polisregion Nord är Umeå.

Regionpolischef är Klas Johansson.

Håkan Karlsson är polischef för område Norrbotten

Kenneth Vikström är chef för lokalpolisområde Pite älvdal

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om