Tajt team tryggar hemgången

Varje extradygn på sjukhus kostar pengar för kommunen. Nya hemtagningsteamet ska därför så snabbt som möjligt trygga den äldres återkomst till sitt hem.

Professionell hemtagning innebär vinster för kommunen men också för den äldre och dess anhöriga, som blir mer omhändertagna, menar enhetschef Anneli Lindström, till höger. Maria Gustavsson och Anette Stenberg, är undersköterskor som ingår i hemtagningsteamet.

Professionell hemtagning innebär vinster för kommunen men också för den äldre och dess anhöriga, som blir mer omhändertagna, menar enhetschef Anneli Lindström, till höger. Maria Gustavsson och Anette Stenberg, är undersköterskor som ingår i hemtagningsteamet.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-01-18 05:00

Följande är ett bekant scenario för många familjer: Efter att ha klarat sig själv och varit pigg och frisk, blev gamla mamma plötsligt allvarligt sjuk och inlagd på sjukhus för en tid sedan. Och även om hon inte alls är i samma form som innan insjuknandet, så börjar hon nu tillfriskna och det är dags för hemgång.

Det är här som Piteås nya, tajta hemtagningsteam genom sitt stöd ska fylla luckorna av tvivel, osäkerhet och rädsla inför den nya situationen.

– "Hur ska det här gå", är en vanlig fråga både från anhöriga och patienten, liksom "tror du att det är möjligt att hon/han kan gå ut något mer", säger Anette Stenberg, undersköterska och en del av hemtagningsteamet.

Hemtagningsteamet består av tre team: ett vårdplaneringsteam på sjukhuset, första pusselbiten som reder ut vad vårdtagaren har för behov. Ett utredningsteam tar sedan över i hemmet i form av sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast samt ett vård- och omsorgsteam i form av undersköterskor.

De tre teamen jobbar tajt och i dag är planeringstiden fem dagar för hemgång. Under dessa dagar ska många praktiska saker ordnas. Det handlar bland annat om vårdplanering och utredning för att säkerställa en smidig och säker hemgång från sjukhuset.

– Idag finns förslag om att krympa planeringstiden vid en sjukhusvistelse från fem till tre dagar. Det kommer naturligtvis att ställa ännu större krav på vår förmåga att jobba snabbt… och rätt, säger Annika Morén, enhetschef vid kommunens äldreomsorg.

Det är alltid mycket arbete i början av hemtagningen.

– Sammantaget, från planeringsdagarna på sjukhuset till dess hemtagningsteamet kan lämna över ansvaret till hemtjänsten, är en process som sträcker sig över två–tre veckor, förklarar Annika Morén.

En icke obetydande del av teamets uppgift är att få den hemvändande att få rätt mängd hjälp på rätt sätt. Sedan i höstas när teamet började trimma in sig, har de upptäckt en klar förbättring av de äldres förmågor när de kommit hem från sjukhuset.

– Alla som jobbar med hemtagningen är väldigt duktiga på att fokusera på vad varje individ klarar av, och uppmuntra, vilket ger personen både självförtroende och trygghet, säger Annika Morén.

Vård- och omsorgsteamet jobbar inte ute i byarna. Där är det istället ordinarie hemtjänst som får återkomsten hem att fungera med stöd från teamet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om