Ta hand om din vintertrötta hud

Det kan tyckas vara små problem, men det kan vara nog så irriterande med självsprickor i händerna, en fnasig näsrygg och kliande armar.

Anna Wallinder, Sofia Ahlin, Marit Karlsen och Maria Johannessen ger sina bästa slipp-vara-torr-tips.

Anna Wallinder, Sofia Ahlin, Marit Karlsen och Maria Johannessen ger sina bästa slipp-vara-torr-tips.

Foto: Mari Gustafsson Kenny Johansson

Piteå2016-01-16 06:00

.

Vinterns kyla och torra luft ställer till det för våra kroppar.

Men det finns tips som hjälper, och bakom de tipsen ligger kunskap.

Helg har pratat med experter på hälsokost, hudvård, hår och naglar för att hitta de bästa knepen.

Bara att zooma in ditt problemområde och läsa på.

.

– Det bästa man kan göra är att bygga inifrån och ut. Kanske äta ett tillskott av något slag och att återfukta huden. Många tror att det räcker med att smörja in sig, men kyla torr luft – och stress – ställer till det. Kan man kombinera både yttre och inre faktorer är det att föredra, säger Marit Karlsen, ägare av Hälsokraft.

.

Många av hennes kunder har problem med torra slemhinnor i ögon, näsa, mun och underliv. Också det är vanligare vintertid.

– Jag brukar rekommendera kapslar med havtornsolja, de hjälper till att bibehålla en normal funktion i slemhinnor och hud, säger Marit Karlsen.

Oljan utvinns ur havtornens frön och bärkött.

– Det finns många olika tillskott för hår, hud och naglar. Ett exempel är att ta ett tillskott av kollagen. Det finns naturligt i kroppen, men när man blir äldre tappar man produktionen och då kan det vara bra att tillföra. Det gör att huden blir mer elastisk och mindre rynkig och fnasig.

.

Marit Karlsen tipsar vidare om ett tillskott med bas av kisel.

– Det man kan tänka på är att ge tabletterna eller kapslarna lite tid. Kisel bör man till exempel äta i sex månader för att se resultat. Det är ingen snabblösning.

Marit Karlsen lyfter också fram kokosoljan.

– Många använder den både invärtes och utvärtes. I mat, smoothies eller mixat med kaffe – eller som hårinpackning och att smörja huden med. Man kan säga att det är ett universalmedel.

.

På salongen Setic Skincare smälter högtalarmusik samman med ljudet av småprat.

Nagelteknologen Maria Johannessen låter en pensel lämna glitterspår som slutfinish på en kunds naglar.

–  Det är många som frågar om hur man ska göra med sprickor i naglar och nagelband. Det märks speciellt när det blir riktigt kallt, men det finns enkla saker man kan göra för att slippa problemen, säger hon.

.

Kunden Anna Wonkavaara sätter vänsterhanden i en uv-lampa som härdar gelélacket.

– Jag tycker att det är jätteskönt att göra gelénaglar, har man väl börjat så vill man aldrig sluta, säger hon.

Maria Johannessen fyller i att just gelénaglar är ett sätt att skydda naglarna vintertid.

– Naglarna slits inte, utan är skyddade under.

.

Det finns naturligtvis andra knep att ta till.

Sådant som är enkelt att göra själv hemma.

– Två grunder är en bra fuktkräm och nagelbandsolja. Naglarna spricker för att själva nageln blir för torr. Oljan är inte bara mjukgörare, utan ger näring till nageln så att det som växer ut blir starkare.

Maria Johannessen tipsar om att använda den två till tre gånger om dagen, särskilt på vintern.

– Om man ställer flaskan i badrummet och tar som vana att använda den när man tvättat händerna blir det lättare att komma ihåg. Själva oljan är väldigt dryg.

.

Man ska heller inte glömma att sätta nagelbandsolja under själva nageln, uppe vid fingertoppen, där naglarna lätt går sönder.

– Andra saker som spelar in är kosten, den har stor betydelse för hår, hud och naglar och jag ser ofta påverkan av stress eller stora livsförändringar i kundernas naglar.

Det är kanske en självklarhet, men Maria Johannessen säger också att man bör undvika att riva och bita på naglarna och huden intill.

– Klipp eller fila. När du klipper, ta inte hela nageln i ett klipp, då kan den lätt vika sig. Klipp hellre från båda sidorna i mindre etapper – och använd en skonsam glasfil.

.

Vill man ytterligare stärka naglarna genom att måla dem tipsar Maria Johannessen om att först använda underlack.

– Om man målar det färgade nagellacket direkt på torkar man ut naglarna. Till sist är det bra att avsluta med topplack för bäst resultat, säger Maria Johannessen som driver egna företaget Made by M.

.

Hoppar vi från naglar till hår, finns det också olja att tillgå.

– Serum är mer en kosmetisk produkt, medan hårolja går in bäst i håret. Man kan ta mer i längderna än mot hårbotten och gärna när håret är fuktigt, säger frisören Sofia Ahlin, på Puls.

Annars är a och för att undvika flygigt hår balsam.

– Ett schampo öppnar hårstrået, medan ett balsam gör så att det sluter sig. Det är bra även för de med korta frisyrer. Man kan vara torr i hårbotten, och då kan man faktiskt ha balsam i där, bara man sköljer noga sedan. Det går också att ha hårolja i hårbotten. Ett tips då är att ha det som en inpackning över natten och tvätta ur på morgonen, säger Sofia Ahlin.

.

En gång i veckan kan man använda en inpackning.

– Det är mer effektivt än balsam och fukten tränger längre in i hårstrået. Men man ska inte tvätta håret för ofta, då sköljer man ur de nyttiga fetterna och får en överproduktion av talg – som i sin tur gör att håret känns fett snabbare.

.

Till sist kommer vi till huden på kroppen och i ansiktet.

–  Många tror att man inte ska skrubba sig när man är torr, men genom att göra det tar man bort döda hudceller. Det gäller både ansiktet och kroppen, men en gång i veckan räcker. Det finns till och med speciell läppskrubb, säger Anna Wallinder, säljare på The Body Shop.

Serum är det sista boost-tipset som Anna Wallinder skickar med.

– Det tränger djupare ner, till vårt andra hudlager, och ger fukt på djupet. Det hjälper också till att aktivera dagkrämen så att den ger bättre effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om