Sysselsättning toppar brukarnas önskelista

ENKÄT. Psykiskt funktionshindrade är en utsatt grupp i samhället. I Piteå har brukarna svarat på frågor om sina problem och behov. Högst upp på önskelistan ligger sysselsättning. I dag saknar 40 procent något att göra på dagarna.

Piteå2007-04-04 00:00
"Vad ska vi göra för att förbättra livsvillkoren för psykiskt funktionshindrade?" är inte någon ny frågeställning. I åratal har intresseorganisationer som RSMH och IFS kämpat för att göra tillvaron drägligare för den utsatta gruppen och inte minst försöka motverka att brukarna "faller mellan stolarna".

Steg i rätt riktning

Ett steg i rätt riktning är kanske den enkätundersökning som psykiskt funktionshindrade i Piteå själva har fyllt i. En enkät som visar att många problem är olösta. Vid ett möte på Strömgården i Piteå på måndagen redovisades samt diskuterades enkäten.

Staffan Lundström, som arbetar som kommunalt personligt ombud, har sammanställt de 61 inlämnade enkätsvaren. Lundström har prioriterat de viktigaste frågorna och problemen. Högst på listan kommer sysselsättningen och Lundström har ett förslag.

Ett rehabcenter

- Vi vill skapa ett rehabcenter för utredning, vägledning, arbetsträning och utbildning. En sluss för att komma ut i någon form av sysselsättning eller arbete, men tyvärr är utbudet ganska magert. Ett rehabcenter kräver samarbete av flera aktörer, var av kommunen, landstinget, arbetsförmedlingen och försäkringskassan är de viktigaste, säger Staffan Lundström.

Socialnämndens ordförande, Agneta Eriksson, s, ställer sig inte främmande till den tanken.

- Jag ska lyfta frågan när vi har våra återkommande träffar med landstinget, men ett rehabcenter kräver flera huvudmän.

Landstingsrådet Britt Westerlund, s, är inte heller avvisande, men hon hävdar samtidigt att sysselsättning är en fråga för kommunen och ams.

- Vår roll blir i så fall den rent medicinska rehabiliteringen.

Händer saker

I dag finns det två personliga ombud i Piteå kommun, förutom Staffan Lundström även Annakarin Berglund. De hjälper många, men i enkäten är det flera som vill ha kontakt med PO.

- Vi har ansökt om ett personligt ombud till och hoppas att vi får gehör hos länsstyrelsen, säger Agneta Eriksson.

I enkäten framgår också att anhöriga får dra ett "tungt lass" och att det finns missnöje med medicinering, primärvården och att det är "svårt" att få kontakt med psykiatrin. När ordet släpps fritt på mötet märks så väl ilska som förtvivlan bland anhöriga.

Men kanske är enkätundersökningen startskottet till en bättre tillvaro för de psykiskt funktionshindrade. Det händer trots allt saker och olika myndigheter har närmat sig varandra. Eller som Agneta Johansson, handikappomsorgen, uttrycker det.

- Vi är på väg att hitta gemensamma synsätt och ett bättre samarbete. Jag känner mig faktiskt hoppfull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om