Piteå och dess invånare är skakat efter helgens knivöverfall, där en 27-årig man avled. Många har svårt att tro att det verkligen har hänt här och tycker att det inträffade känns som ett storstadsfenomen.
Helgens överfall är dock inte det första som ägt rum i höst. För tre veckor sedan blev två personer, en man och en kvinna, överfallna och rånade under en och samma natt. Det första rånet ägde rum på Uddmansgatan vid 03-tiden den 5 oktober, där en man i 20-årsåldern blev påhoppad och rånad på plånbok och mobiltelefon. Han fick också motta slag och sparkar. Tjugo minuter senare kom ett larm om att en kvinna, också hon i 20-årsåldern, blivit attackerad och rånad på Hembygdsvägen, inte långt ifrån LF Arena. Kvinnan blev av med mobiltelefon och handväska. Också hon blev slagen och sparkad.
Komplext arbete
Knivskärningen har väckt starka känslor hos Piteborna och under söndagen var det många som uppsökte platsen för dådet där man tände ljus för att hedra offret.
Under måndagen jobbade polisen för högtryck med knivöverfallet som skedde på en plats som av polisen betraktas som en "hot spot", alltså en plats dit brottslighet ofta koncentreras.
Per Karlsson, operativ chef på Polismyndigheten, säger att det brottsförebyggande arbetet är ett stort, komplext och ständigt pågående arbete, där polisen jobbar i nära samarbete med krögare och väktare.
– Vi jobbar mycket med synlighet, vi besöker krogarna, vi pratar med folk, vi vet var vi ska placera oss för att synas och när vi behöver vara fler i tjänst, säger han.
Fysisk utemiljö
Hur kan man jobba förebyggande med den fysiska utemiljön?
– Många kommuner genomför så kallade trygghetsvandringar där representanter för kommunen, polisen och andra berörda går runt på vissa platser och ser över hur det ser ut och om något kan göras för att öka tryggheten. Det kan till exempel handla om att sätta upp belysning eller ta bort täta buskage.
Finns det anledning till oro för att vistas utomhus efter mörkrets inbrott?
Lugnande effekt
– Om jag som närmar mig 60 år skulle gå ut så är risken att drabbas av våld väldigt liten. Skulle jag vara väldigt full och/eller gapig ökar risken. Störst risk löper män mellan 20 och 25 år som är de som är vanligast förekommande både som offer och gärningsmän.
Per Karlsson säger att äldre personer, exempelvis föräldrar på stan eller nattvandrare, har en lugnande effekt.
– Det är en bra företeelse som skapar trygghet. Problemet är att få en kontinuitet i arbetet då det kräver mycket av volontärerna, säger Per Karlsson.