"Svenska språket behåller sin ställning"

Har svenska språket någon framtid? Den frågan ställde sig språkexperten Olle Josephson vid ett föredrag på Krokodil. - Svenskan kommer att behålla sin ställning de närmaste 300 - 400 åren, säger han, och svarar därmed på sin egen fråga.

Språkexperten Olle Josephson gästade Piteå nya föreläsningsförening, PNFF, och höll ett föredrag om svenska språket på Krokodil i går kväll.

Språkexperten Olle Josephson gästade Piteå nya föreläsningsförening, PNFF, och höll ett föredrag om svenska språket på Krokodil i går kväll.

Foto: Anders Thelin

PITEÅ2009-12-04 06:00
Olle Josephson, docent och filosofie doktor i nordiska språk, gästade Piteå nya föreläsningsförening, PNFF, och höll ett föredrag på Krokodil i går kväll.
Evenemanget besöktes av ett 40-tal språkintresserade personer och de fick en underhållande stund med språkexperten.
Josephson inledde med att slå sönder alla fördomar som extremhögern vidhåller - att invandringen hotar det svenska språket.
Låneord
- Invandrarspråk påverkar inte det svenska standardspråket. Det är oundvikligt att få statusförhållanden mellan olika språk och eftersom exempelvis finskan har lägre status så påverkas inte svenskan. Engelska däremot har hög status och har stor påverkan på svenska, förklarar docenten.
Enligt Olle Josephson är nästan en procent av alla svenska ord engelska låneord.
- Tv och sex är nog de två vanligaste. Jag tycker att man gärna kan låna in ord, bara man omstavar dem till svenska, säger han, och ger bland annat hajpad, sajt, dejta, webb och nörd som exempel.
Inte heller engelska låneord ser språkexperten som något hot mot det svenska språket.
- Nej, men jag tror att de kan fördubblas och bli upp till tre procent av våra svenska ord. Det klarar svenskan, de allra flesta nya ord är trots allt svenska, menar Josephson.
Svenskan stabil
Svenskan är alltså ett starkt och stabilt språk. Enligt Olle Josephson är det enda som hotar dess ställning nya områden på forskningssidan.
- Svenskan kan bli obrukbar inom områden som klimatfrågor och genteknik. Forskare skriver och talar nästan enbart på engelska vilket gör att de inte klarar att formulera sig på svenska längre.
I somras antog riksdagen en ny språklag och en av grundpelarna är att svenskan ska vara huvudspråk i Sverige och att den ska kunna användas inom alla viktiga områden. Lagen var bara en vecka gammal när Olle Josephson anmälde regeringen till Justitieombudsmannen, JO.
- Och jag är säker på att jag kommer att får rätt. När jag skulle kontakta Jan Björklund fick jag veta att han fanns på Ministry of Education. Det är ett lagbrott - svenska ska kunna användas inom alla viktiga områden, säger språkexperten med glimten i ögat.
FAKTA Riksdagens språkmål
Svenska språket ska vara huvudspråk i Sverige.
Svenskan ska vara ett komplett och samhällsbärande språk.
Den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig.
Alla ska ha rätt till språk: att utveckla och tillägna sig svenska språket, att utveckla och bruka det egna modersmålet och nationellt minoritetsspråk och att få möjlighet att lära sig främmande språk.
Källa: Språkrådet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om