- Vi skyddar i första hand den skog som drar till sig så många sällsynta arter som möjligt. Det här är en jättestor investering som är värd cirka en miljard kronor, berättar Marlene Lidén, skogsekolog på Sveaskog.
- Asp och sälj, som många hotade arter kräver, är bristvaror. 23 procent av skogen i Norrbotten är lövrik och det är för lite - man har varit dålig på att skydda lövskogen tidigare, anser Marlene Lidén.
Som första skogsbolag presenterar Sveaskog sin skyddade skog på internet. Det ger alla norrbottningar möjlighet att undersöka vad man har för skog i närheten av sitt hem eller sin sommarstuga.
- Vi efterlyser tips från allmänheten om var det finns värdefulla skogar. Sveaskog har resurser att skicka ut personal och göra naturvårdsbedömningar. Vi kan garantera att alla våra områden undersöks och bedöms minst en gång innan eventuell avverkning, säger Lidén.
Björn Mildh, Naturskyddsföreningen, är positiv till skogsbolagets nya satsning.
- Tidigare var det ofta konflikter om Sveaskogs avverkningar, men sedan ett år tillbaka anser jag att bolaget har ändrat kurs. Mitt intryck är att Sveaskog numer strävar efter att vara ett föredöme för svensk skogsnäring och det är mycket glädjande, säger han.
"De nya naturvårdsskogarna torde, grovt räknat, motsvara att industrin i Norrbotten tappar 3,5 årsavverkningar från norrbottensskogen. Vilken effekt detta kommer att få för de tre massaindustrierna och de tio medelstora eller stora sågverken i Norrbotten kan ingen med säkerhet säga i dag - annat än att det redan nu finns ett beslut om nedläggning av Seskarö sågverk", skriver Skoglig samverkan på sin hemsida.