De stora skogsbolagen har ofta skogsbilvägar på sin mark eller också byggs det nya vid behov. Bland privata markägare är det sämre ställt, trots att Skogsstyrelsen informerat om fördelarna. Nu agerar även Sveaskog för att få fler markägare att inse värdet.
- Den väg som vi bygger nu är den första vi bygger på privat mark i Piteå kommun, berättar virkesköparen Jan-Erik Berglund.
Markägaren betalar
Det är markägaren som betalar för vägbygget och möjligen är det kostnaden som skrämmer många. Runt 50-70 kronor per meter får man räkna med, men markens beskaffenhet är avgörande.
- Någonstans där, ja. Vägbygget finansieras ofta till stor del av det virke som avverkats där vägen drar fram. Och när vägen är klar kommer man lättare åt de partier som ska avverkas och det innebär lägre kostnader.
- Dessutom kan man lägga till värdehöjningen på en skogsfastighet som har väg. Det blir också ett mervärde för jakt och friluftsliv, säger Jan-Erik Berglund.
Den aktuella skogsbilvägen väster om Stockbäcken byggs av grävmaskinisten Niklas Nårsa, Moskosel. Han gräver 100-200 meter per skift. Fyllnadsmassan till vägen tas från sidan och några diken är inte nödvändiga. Skopan är försedd med ett galler så att större stenar och stubbar inte hamnar på vägen. Dessa läggs tillbaka åt sidan.
Niklas Nårsa jämnar till vägen genom att köra med grävmaskinen på den och senare ska vägen hyvlas jämn.
- Till vintern när den frusit ska den hålla för 60 ton. Om vägen ska hålla sommartid krävs kraftigare bärlager, säger Jan-Erik Berglund.
En annan vägtyp är en så kallad myrväg. Snön pressas ihop med bandvagn och plogas till den frusit. Även en myrväg ska klara 60 ton, men nackdelen är att den tinar bort på våren.