Svårast är det för unga kvinnor, visar en ny Sifoundersökning beställd av företagshälsan Avonova.
– Trots att behovet av skärmfri tid och pauser är något som diskuteras flitigt i medierna i dag har många svårt att slappna av när de är lediga. Forskning visar att återhämtning är en grundförutsättning för att orka fortsätta jobba på längre sikt och undvika fysisk eller psykisk ohälsa, säger Robert Persson-Asplund, chefspsykolog på Avonova.
Sifoundersökningen visar att nästan var fjärde svensk i åldersspannet 18-64 år, 24 procent, i låg grad eller inte alls kan släppa tankarna på jobbet under semestern. Svårast verkar det vara för kvinnor i åldern 18-29 år, där 27 procent svarar att de i låg grad eller inte alls kan koppla bort jobbet under semestern.
– Andelen unga som känner sig stressade har ökat de senaste åren, i högre grad bland kvinnor än bland män. Att ha för mycket att göra på jobbet är helt klart en riskfaktor, men arbetsmiljön kan påverka negativt på fler sätt än så. Till exempel kan man bli stressad av att ha för lite att göra, eller om ansvarsförhållandena är otydliga.
Av Sifoundersökningen framgår att drygt sju av tio svenskar, 73 procent, i hög grad eller helt och hållet kan släppa tankarna på jobbet under semestern.
– Vi behöver alla bli bättre på att påminna varandra om värdet i att lägga undan mobilen och jobbet ibland, för att istället skratta, andas och umgås. Där kan arbetsgivare ta ett större ansvar, exempelvis genom att uppmuntra medarbetare att ta ut sin kompledighet och avråda från att kolla mejlen under semestern, säger Robert Persson-Asplund.