Svårt öka andelen närodlat i Piteås kök
Av de livsmedel Piteå kommun köper in till måltider inom de kommunala verksamheterna kommer 13 procent från lokala matproducenter.- Visst är det önskvärt med en ännu högre andel närodlat men det är få som svarar på upphandlingarna, säger kostchef Maria Stoltz.
- Tyvärr är det inte lika lätt för oss här uppe som det är i exempelvis Skåne där man har väldigt många lokala odlare och producenter. Vi handlar för 24 miljoner varje år och det är inte många närproducenter som kan klara av att leverera den mängd vi behöver under varje avtalstid, menar Maria Stoltz.
- Men det ligger i allas intresse att öka mängden närodlat, för oss är det ju ett stort mervärde att kunna säga att potatisen och köttfärsen kommer här uppifrån.
Storkök
Fyra av tio kommuner i undersökningen, som omfattar 218 av landets kommuner, har underlättat för lokala matproducenter att delta i de kommunala upphandlingarna. Bland annat ges möjlighet att lämna anbud på delar av sortimentet eller bara för några skolor.
Kommunens inköpschef JanKarlsson tror dock inte att detta är möjligt i Piteå i nuläget när den nya organisationen med endast fem produktionskök i kommunen håller på att sjösättas.
Krävs stora volymer
- Med bara fem produktionskök krävs det stora volymer av de livsmedel vi upphandlar, konstaterar han.
Han tycker ändå att det via de grossister kommunen handlar från finns en ganska god representation av närproducerade livsmedel.
- Grossisterna köper från lokala producenter och vi handlar av grossisterna. kanske är det också så att producenterna föredrar att jobba mot grossister istället för att själva delta i upphandlingar, funderar Jan Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!