Som PT tidigare uppgivit filar Skolverket på nya råd om hur rektorer och lärare ska uppträda om en elev vill ha ledigt för att följa familjen på semester.
Många söker ledighet på andra tider än loven eftersom resorna är dyrare då och bokningen av fjällstugan kanske inte landat när eleven har sportlov.
Johan Hultgren, jurist vid Skolverket, säger till PT att under 2010 genomförde verket en enkät där 261 skolor svarade. Den visade att tio procent av eleverna var borta mer än två veckor. Enkäten visade också att många rektorer upplever det som ett problem att föräldrar drar iväg med barnen trots avslag på ledighetsansökan.
Förändrad skollag
I iuli 2011 kom ny skollag som flyttade beslutet att ge ledigt från de kommunala barn- och ungdomsnämnderna till rektor, som är närmare verksamheten.
- Egentligen är det inte så stor skillnad. I dag är det jag som beslutar om ledighet om den blir längre än tio dagar. Sedan har jag delegerat till klassföreståndare att ta beslut om kortare tid, säger Lars Nilsson, rektor vid Hortlaxskolan.
- För längre ledigheter har det alltid varit restriktivt i Piteå kommun. Vi ger inte tre veckors ledighet för en semester till Thailand, exemplifierar han.
Synnerliga skäl
- Längre ledigheter än tio dagar kan bara ges om det finns synnerliga skäl. Ett sådant kan vara att vi har en elev som idrottar på elitnivå och vi har haft ett sådant exempel i Hortlax, säger Lars Nilsson, som påpekar att tidigare har tillämpningarna varit olika i landet.
- Nu har vi fått konsekventa riktlinjer. För vissa kommuner kan det upplevas som en skärpning.
Ska vara i skolan
Rektor Peter Dawidson vid Solanderskolan påpekar att det råder skolplikt där utgångspunkten är att eleven ska vara i skolan.
- Redan tio dagar är mycket. Det hinner hända mycket under den tiden och det kan bli jobbigt när eleven kommer tillbaka, säger Peter Dawidson, som givit avslag på längre frånvaro.
Han stänger inte helt dörren för längre ledigheter.
- Det är inte så att jag avslår rätt upp och ner. Det sker alltid en dialog med föräldrarna. Det här är inget stort problem hos oss, säger Solanderskolans rektor.
Skolplikt
Kollegan Lena Engström i Norrfjärden utesluter inte att en elev får åka på en semesterresa om elevens mål uppnås.
- Men vi vill helst att föräldrarna håller sig till loven.
Piteå kommuns skolchef Ingemar Jernelöf är inte oväntat inne på samma linje.
- Vi har faktiskt skolplikt, och vore jag rektor skulle jag vara restriktiv med att bevilja ledigheter.