Framför allt rökande män och diabetiker drabbas.
Den 26 oktober användes den nya metoden för första gången på röntgenavdelningen på Sunderby sjukhus. Sedan dess har ytterligare fyra patienter behandlats.
Vanlig ballongvidgning går till så att man med hjälp av samtidig röntgengenomlysning för in en tunn slang i blodkärlet till förträngningen. I änden av slangen sitter en ballong som fylls med vatten och på så vis vidgar blodkärlen. Den nya metoden går ut på att hämma inflammation och celldelning genom nedkylning av cellerna i kärlväggarna i samband med att kärlet vidgas.
- Läkningsprocessen främjas på ett positivt sätt och risken för återfall och behov av förnyad åtgärd reduceras, säger Mateusz Krasun.
För mjuka plack
Kryodilatation har utvecklats och använts under två års tid i USA.Undersökningar visar att 89 procent av de behandlade patienterna var besvärsfria fortfarande efter 18 månader.
Efter vanlig ballongvidgning är siffran 59 procent efter ett år.
- Den nya metoden används för behandling av mjuka beläggningar, inte förkalkade förträngningar.
Antalet norrbottningar som kan komma i fråga för kryodilatation är många.
- Vi undersöker 350 personer per år med problem för vilka den nya metoden kan komma i fråga. De har problem med det långa kärl som går från ljumsken till strax nedanför knäet, säger Germund Paulsson.
På eurupeisk kongress
Mateusz Krasun och Germund Paulsson var på en europeisk kongress om bland annat kryodilatation i fjol höst. Som en följd av det fick Sunderby sjukhus förtur att börja utöva den nya metoden i Sverige.- Vi visade intresse helt enkelt. Vi försöker hänga med. Finland har infört metoden tidigare, Kuopio sjukhus tror jag att det var, säger Germund Paulsson.
- Vi kommer inte att förbli de enda i Sverige som gör det här heller, säger Mateusz Krasun.