Summerar 22 års tid som kommunalråd

Det var aldrig tänkt att bli 22 år – men nu är tiden snart inne för Peter Roslund (S) att lämna sin post som kommunalråd i Piteå kommun.

På väg. I foajen på Stadshuset sprider en stor gran julstämning. Här har Peter Roslund trivts under sina år som kommunalråd, men nu är det dags att lämna över.

På väg. I foajen på Stadshuset sprider en stor gran julstämning. Här har Peter Roslund trivts under sina år som kommunalråd, men nu är det dags att lämna över.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-12-30 17:33

I kontoret på Stadshuset står en stor, grå plastback på en ställning med hjul.

Peter Roslund har fullt upp in i det sista, samtidigt håller han också på att rensa sitt rum och kastar papper ner i backen.

– Jag har börjat städa litegrann, men nästa vecka under mellandagarna då blir det riktig storstädning, säger han.

Officiellt lämnar han sin post den första februari nästa år.

– Det känns bra! beslutet har fått mogna fram. Jag hade bestämt mig redan innan valet att jag inte skulle sitta hela mandatperioden ut, säger Peter Roslund och menar att det känns bra att lämna "mitt i" och ge den nya ledarduon en bra start.

Vad kommer du sakna mest?

– Det är alla människor jag träffar, både tjänstemännen här på stadshuset och politikerkollegorna, men också duktiga föreningsmänniskor och engagerade medborgare som bidrar till utvecklingen av Piteå.

Men han menar att det inte heller är helt enkelt att bara lämna ifrån sig den "makt" och möjlighet att påverka Piteås utveckling som han haft som Piteås kommunalråd:

– Den politiska makten ligger i att ta initiativ, säger han blickar tillbaka på många lyckade satsningar.

Det handlar om kommunens första näringslivspolitiska program som också fungerade som tillväxtfaktor för att utveckla Acusticum och satsningen på Orgel Acusicum. Men också om när kommunledningen stod emot planerna på att skapa ett stort köpcentrum utanför stan. Detta för att kunna hålla Piteås centrum levande. Istället valde både Coop och ICA att bygga nere vid Södra hamnen.

Kommunledningen i Piteå agerade också när det gick rykten om att SCA skulle lägga ner sågverket i kommunen, i slutändan vändes det hela istället till en satsning.

Man hade också ett finger med i spelet när ABB:s nedläggning stoppades.

– Vi ska absolut inte ta åt oss hela äran, men vi hade en del i att de ändrade sig, säger Peter Roslund som också vill lyfta fram Lindbäcks nya fabrik på Haraholmen, vindkraftsutbyggnaden, bredbandsutbyggnaden på landsbygden, satsningar på miljön, företagsbyn ute på Furunäset och nya Stadstornet och Kust hotell och spa som annat positivt för kommunen under hans kommunarådstid.

Att kommunen sålde Pite havsbad till Hilding Holmkvist möjliggjorde också satsningar där ute.

– Vi hade fått höra att Hilding sålt sitt hotell i Lycksele och ringde och frågade om han ville köpa Pite havsbad, men han sa att: "Nej, nu skulle han och Ulla leva livet". Men efter tre veckor så ringde han tillbaka och undrade: "Är Pite havsbad fortfarande till salu?", då kom vi överens (skratt).

Men Peter Roslund vill också lyfta fram Bondökanalen, trots att den blev 15-16 miljoner dyrare än beräknat.

– Jag tror fortfarande att det var rätt satsning att göra, den kommer att betyda mycket.

Det har dock inte bara blåst medvind under kommunalrådstiden, redan på 90-talet blåste det rejält då kommunägda Pitebuss räknat bort sig på ett anbud gentemot länstrafiken och Piteå kommun fick täcka upp miljonunderskottet. År 2010 kom Uppdrag Gransknings program om inlåsningen av äldre i Piteå:

– Det är inget man vill vara med om, men det var en nyttig lärdom, summerar avgående kommunalrådet.

Sitt sista år som kommunalråd summerar han som ett "oroligt år" ute i världen med Brexit, Donald Trump som ny president i USA och stora flyktingströmmar – där också Piteå gjort en viktig insats.

Något som oroar honom är det hårdnade klimatat på sociala medier med hot och skällsord.

– Mycket bygger på att människor vill ta på sig uppdrag, faran är att ingen vill engagerade sig politiskt och bli utsatt för detta. Vi måste verkligen tänka efter hur vi uttrycker oss.

Efter att ha jobbat 120 procent under några år och alltid funnit tillgänglig, ser han nu fram emot att få dra ner på takten. Han sitter dock kvar i kommunfullmäktige och behåller även några uppdrag.

– Under det här första året ska jag inte ta på mig några fler uppdrag utan känna efter hur det känns, säger Roslund som ser fram emot att få vara ut mer med segelbåten, åka skridskor, måla i akvarell och framför allt umgås med familjen.

– Och att få ta det lite lugnare på mornarna, äta frukost i lugn och ro och läsa tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om