Studenttapp tvingar LTU till sparprogram

För få söker musiklärarutbildningen vid LTU:s institution i Piteå och det ger effekter på ekonomin. I år beräknas verksamheten gå med tio miljoner i underskott.– Nu vänder vi på alla stenar för att hitta besparingar, säger Gertrud Lundbäck Grönlund, chef för kursprogrammen musik och dans.

LTU lockar allt färre studenter till musiklärarutbildningen och nu åläggs instiutionen att spara tio miljoner kronor.

LTU lockar allt färre studenter till musiklärarutbildningen och nu åläggs instiutionen att spara tio miljoner kronor.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-03-04 20:52

Institutionen för konst, kommunikation och lärande i Piteå består dels av medieutbildning med nio delprogram med bland annat journalistik, tv-produktion och ljudteknikerutbildning, dels utbildning i musik, dans och teater med tre delprogram.

Röda siffror

Inom musikutbildningen ryms bland annat utbildning av instrumentalister. Hösten 2013 antogs 140 studenter varav 110 är knutna till de olika mediautbildningarna, resterande 30 är relaterade till musikutbildningar. Där ingår musiklärarutbildning. Den är det stora bekymret för LTU Piteå just nu och den bidrar till att verksamheten beräknas redovisa röda siffror för 2014.

Institutionens budget för 2014 är cirka 200 miljoner kronor där ledningen budgeterat cirka tio miljoner kronor i underskott och det blev också resultatet för verksamhetsåret 2013. Det bekräftar Gertrud Lundbäck Grönlund, avdelningschef för musik och dans. 2013 uppgick kostnaderna till 216 miljoner kronor medan intäkterna stannade på 206,8 miljoner kronor.

För få musiklärare

Orsaken till att verksamheten fortfarande beräknas gå med underskott är att för få sökte universitetets musiklärarutbildning inför hösten 2013.

– Från att ha haft upp emot 20 sökande minskade antalet till tolv 2012, och förra hösten sjönk antalet ansökningar till åtta. Det resulterar förstås i minskade intäkter, säger avdelningschefen.

Bra musikertryck

Hon ser flera orsaker till minskningen. Läraryrket har fått lägre status och i Sverige minskar elevkullarna. Babyboomen är över och det syns i antalet ansökningar till universiteten.

– Vi har bra tryck på de övriga musikutbildningarna så där är det inga problem. Men nu måste vi vända på alla stenar för att hitta besparingar och det är ett arbete som pågår under våren. Vi ser över utbildningarnas innehåll och även tjänster. Jag tror inte att det försvinner fasta tjänster, men vi kanske kan spara på gästföreläsarna, exemplifierar Gertrud Lundbäck Grönlund.

Hon förklarar att det redan nu pågår ett intensivt arbete med att försöka få fler att söka till Piteå, och under maj kommer konkreta besked om var institutionen ska hämta tio miljoner kronor. Gertrud Lundbäck Grönlund är övertygad om att det går att hitta en lösning för att vända den negativa trenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om