Studenter protesterade mot stängda möten

Efter att rektorn sagt nej till att ha ett stormöte anordnade studenterna en tyst protest på golvet utanför aulan på Musikhögskolan. 
– Vi har inget förtroende för rektorn, säger studenten Ylva Wänstrand.

Tuva Dahlgren går scenproduktion som lades ned samtidigt som ljudteknik. "Vi sitter här utanför i en tyst protest."

Tuva Dahlgren går scenproduktion som lades ned samtidigt som ljudteknik. "Vi sitter här utanför i en tyst protest."

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2025-03-14 18:07

Under fredagen kom LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn till Piteå för att träffa studenter. Bakgrunden är den kritikstorm som blivit efter nedläggningen av ljudteknikutbildningen.

– Det sägs att syftet med mötet är att ledningen ska stärka sitt förtroende hos oss, men vi har inget förtroende för dem, säger Ylva Wänstrand som tog examen från ljudteknikprogrammet förra året och som nu läser en fristående frilanskurs i Piteå.

Studenterna ville ha ett stormöte i aulan, men rektorn sa nej och istället fick studenterna turas om att träffa henne klassvis.

– Att hålla stängda möten stärker inte förtroendet, tvärtom. Vår uppfattning är att det sker på deras villkor, för att gynna rektorns syften att förbättra sitt förtroende. 

undefined
Studenterna Viktor Hägg och Ylva Wänstrand är besviken på LTU:s ledning. "Alla omständigheter kring det här mötet sänker förtroendet ännu mer", säger Viktor Hägg.

Innan rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn gick in i aulan försökte studenten Tuva Dahlgren förmå henne att ändra sig och släppa in fler studenter i salen. Men rektorn hänvisade att beslutet var till för studenternas egen trygghet.

– Det kan kännas obehagligt för en del att prata inför en grupp på 50 eller 100 personer. Det är den balansen vi har haft, rätt eller fel, svarade Birgitta Bergvall-Kåreborn.

undefined
Tuva Dahlgren försökte få rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn att släppa in dem, men hon ville ta det klassvis.

Tuva Dahlgren är besviken.

– Hon svarade att hon inte tänker släppa in alla trots att det är en majoritet av studenterna som vill delta på alla möten. Vi är oroliga att det ska bli missinformation och att rektorn ska kunna svara på samma fråga varje tid istället för att vi ska få så mycket information som möjligt.

undefined
Tuva Dahlgren går scenproduktion som lades ned samtidigt som ljudteknik. "Vi sitter här utanför i en tyst protest."

När de inte fick komma in satte sig studenterna på golvet i foajén och genomförde en tyst protest.

– Vi kommer sitta här utanför hela dagen, alla som kan. 

Med i protesten var också musikstudenten Leonora Nordfors som vädjade till LTU:s ledning att återställa biblioteket. När PT pratar med henne efter att hennes klass haft sitt möte med rektorn, känner hon sig något uppgiven. 

– Vi fick egentligen inte så mycket svar. Hela mötet fungerade mycket så att det kom en kommentar eller fråga, och svaret var: "Det tar vi till oss", säger Leonora Nordfors.

Hon menar att det krävs mycket mer för att studenterna ska återfå förtroendet för LTU. 

– Det är väldigt viktigt att de gör något åt det vi tagit upp. De har sagt så många gånger att de prioriterar det här, men vi ser inte det. De lägger ner utbildningar, de lyssnar inte på oss när vi vill ha isolering i övningsrum, de monterar ner biblioteket och saker vi tagit upp med programrådet genomförs inte. Det handlar inte bara om ljudteknik.

undefined
Leonora Nordfors vädjade till LTU:s ledning att ta tillbaka biblioteket.

Leonora Nordfors hoppas bland annat att de musikpedagogiska böckerna ställs tillbaka i biblioteket. 

– Jag kommer att kämpa vidare för Musikhögskolan, för jag älskar den här skolan och den är värd att vara kvar här. Men det krävs mer än att bara studenter och lärare vill det.

På onsdag kommer en öppen demonstration att anordnas på campus i Luleå. 

– Då hoppas vi kunna visa missnöjet igen. Det är en fredlig demonstration för att visa att vi bryr oss om kultur i Norrbotten, att det inte bara är en grej som ska finnas i södra Sverige, säger Leonora Nordfors.

undefined
Studenterna satte sig ned i en tyst protest utanför aulan när de inte blev insläppta av rektorn.

Efter att alla möten var avslutade på fredagseftermiddagen nådde PT rektorn på telefon.

Hur ser du på elevernas kritik?

– Det vi ville var att få lyssna på vad de upplever, vad de känner och vilka förändringar de vill se. Ibland tyckte vi olika i en fråga och ibland kom de med förslag som vi tycker är jättebra och som vi tar med oss. I många fall har de kunnat ställa frågor som vi har kunnat svara på, andra gånger känner vi att vi måste ta med oss dem för att fundera och så återkommer vi, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Studenterna säger att de inte har något förtroende för dig, hur ser du på det?

– Det är klart att det är tråkigt om de studenter vi har känner att de inte har förtroende för mig, men det får jag jobba för att bygga och återskapa. Det här är tänkt som ett sådant tillfälle, säger hon.

Hon tycker att fredagens möten med alla studenter varit givande.

– Jag är jätteglad att jag har fått lyssna på dem. När de har velat ställa frågor har vi försökt svara och ibland har de bara velat berätta för oss hur de känner och upplever det. Det är också otroligt viktigt för oss, säger rektorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!