Strypsexfallet ska avgöras av rätten

Rättegången mot den man i 25-årsåldern som åtalats för grov misshandel efter strypsex hölls bakom stängda dörrar. Parternas advokater har vitt skilda sätt att se på händelsen, som tingsrätten nu ska avgöra.

Målsägandebiträdet Carolina Nilsson menar att domen hänger på uppsåtsfrågan, där den tilltalade enligt henne haft ett likgiltighetsuppsåt. (Arkivbild)

Målsägandebiträdet Carolina Nilsson menar att domen hänger på uppsåtsfrågan, där den tilltalade enligt henne haft ett likgiltighetsuppsåt. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-06-12 10:31

Mannens advokat Mattias Jaldeby är nöjd efter tisdagen.

– Det gick ganska bra. Det kom fram en annan bild än vad som framgick i förundersökningen, säger han.

Enligt honom finns det bevis, det är inte ord mot ord.

– Jag kan inte gå in på vad som kom fram eftersom det var stängda dörrar. Men den viktiga frågan som rätten nu ska avgöra, det är om hon har varit medvetslös eller inte, säger han.

Jaldeby lyfter fram andra rättsfall från liknande situationer. Grov misshandel avfärdar han helt.

– Att bedöma misshandeln som grov, det tror jag inte blir aktuellt. Sen är frågan, hur långt sträcker sig samtycket, säger advokaten.

Han yrkade att åtalet skulle ogillas helt.

– Det beror på vad tingsrätten anser. Bedömer de att målsägande har varit medvetslös och att min klient har varit medveten om det, då är det möjligt att det blir en annan utgång.

Hans första invändning är dessutom att den tilltalade saknat uppsåt att skada kvinnan.

– Ja absolut, han har inte haft något som helst syfte att skada henne, säger Mattias Jaldeby.

Den tilltalade mannen stod vid rättegången fast vid sitt förnekande av brott, men medgav vissa delar av händelseförloppet.

Kvinnans målsägandebiträde Carolina Nilsson har en helt annan bild av situationen. Hon yrkade som åklagaren, att mannen ska dömas för grov misshandel. Även hon lyfter fram andra rättsfall av liknande situationer, där Högsta domstolen dömt för grov misshandel.

– Går tingsrätten på den linjen finns det egentligen inget annat alternativ än ett fängelsestraff, säger hon.

Enligt det rättsintyg som fanns med i förundersökningen gick det inte att fastställa i efterhand om kvinnan varit medvetslös. Carolina Nilsson tar däremot fasta på att rättsläkaren inte utesluter att så varit fallet.

– Det är upp till rätten att avgöra om hon varit medvetslös. Om man kommer fram till att hon har det, så är det ett livshotande tillstånd som kan leda till döden, säger Nilsson.

Gällande uppsåtsfrågan så menar målsägandebiträdet att mannen haft ett likgiltighetsuppsåt.

– Han har varit likgiltig inför risken att skada henne. Det innebär att man förstår att det finns en risk för att det här kan hända, men man är likgiltig inför den risken. Faller det på uppsåtsfrågan, då döms han inte, konstaterar Carolina Nilsson.

Domen meddelas den 25 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om