Fullbelagt på Strömnäskolan – nu krävs åtgärder

Strömnässkolan som byggdes för några år sedan är nu fullbelagd. Man tog inte höjd för stadsutveckling Öster när skolan uppfördes och nu kan det bli aktuellt med utbyggnader, moduler eller förändrat upptagningsområde.

Strömnässkolan byggdes för upp till 170 elever. I dag går 183 elever på skolan.

Strömnässkolan byggdes för upp till 170 elever. I dag går 183 elever på skolan.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2021-05-06 19:00

– Efter att vattenskadorna avlöst varandra tog kommunen beslutet att riva Strömnässkolan och uppföra en helt ny byggnad på platsen. Den moderna skolan från förskoleklass till årskurs 3 dimensionerades för 170 elever och vid skolstarten 2016 började 143 elever.

I dag går 183 elever på skolan och rektorn Mona Marklund beskriver läget som trångt.

– Det är fullt nu. Det är precis så att vi ryms i dagsläget, säger hon.

Stefan Bengtsson, lokalstrateg vid Utbildningsförvaltningen, bekräftar bilden och säger att det krävs åtgärder båda på kort och lång sikt.

– När vi byggde Strömnässkolan visste vi inte om planerna på stadsutveckling Öster, det var något som kom just efter vi hade satt spaden i jorden, säger han.

Sedan ett par år tillbaka pågår ett arbete med att utvidga Piteå österut. Här ingår fritidshusområdena Nötön och Renön där allt fler bosätter sig permanent likväl som det nya bostadsområdena Strömnäsbacken och Pitholmshöjden.

– Vi måste göra en analys över området och titta hur ser det ut och vad som händer i framtiden. Vi kan se vilka som är folkbokförda i området, men vi kan inte veta vad det innebär när man bygger bostäder. Då kan vi bara göra gissningar, säger Stefan Bengtsson.

Vad händer om barnen som flyttar till området inte får plats på Strömnässkolan?

– Man har alltid möjlighet att förändra upptagningsområdet och den skola som ligger i anslutning är Klubbgärdet. Den andra lösningen kan vara att hyra in sig någonstans om det finns lokaler eller sätta upp en modul om den ryms. 

Ett tredje alternativ är helt enkelt att bygga ut Strömnässkolan.

– Det kan finnas möjlighet att bygga till något klassrum där också, det är också ett alternativ. Men allt det jag säger nu är spekulationer, det måste till ett ordentligt utredningsjobb kring det här, säger Stefan Bengtsson.

Att elever ska gå på Norrmalmskolan eller nya Christinaskolan kan också var ett alternativ.

– Men problemet nu är att vi bygger där fram till 2025. Det är inte så lätt.

I den nya Strömnäsbackens förskola som kommer att invigas i höst har man däremot tagit höjd med tre extra avdelningar. Förskolan ersätter Skogsbackens förskola, Cypressens förskola och Munkberga förskola.

– Vi bygger tio avdelningar och ersätter sju avdelningar. Vi har luft för att möta utvecklingen. 

Enligt lokalstrategen Stefan Bengtsson behövs det både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder på Strömnäs som utökas med nya bostadsområden. (Arkivbild)
Enligt lokalstrategen Stefan Bengtsson behövs det både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder på Strömnäs som utökas med nya bostadsområden. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!