Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott fattade beslut i måndags och frågan ska avgöras på kommunstyrelsen den 30 oktober.
– Arbetsutskottet föreslår att natthärbärget ska vara i Strömgården, då får vi se om kommunstyrelsen tycker det är en god idé, säger Helena Stenberg, ordförande i kommunstyrelsen.
Tanken är att hemlösa ska kunna övernatta i åtta lägenheter som Piteå kommun nyligen byggt för nyanlända invandrare. Enligt Helena Stenberg har alla hyresgäster blivit erbjudna nya bostäder.
– Lokalerna är uppsagda av samhällsbyggnadsförvaltningen från och med den 1 november. Målsättningen är att härbärget ska starta den 1 december.
Ett problem med förra vinterns natthärbärge i Blomska gården var bland annat avsaknaden av duschar. Där är Strömgården bättre rustad.
– Lokalerna är mer lämpliga. Det finns dusch och flera toaletter och så finns det en särskild lokal för personalen vilket är bra. Det fanns inte i Blomska gården, säger Helena Stenberg som inte kan säga exakt hur många hemlösa som ryms i de åtta lägenheterna.
– Piteå församling ska driva det och det beror på hur de då organiserar det. Men självklart måste det ske inom alla brandregler och allt vad det kan vara.
Behöver ni söka något bygglov för Strömgården?
– Som jag har uppfattat det går det att använda som det är. Det är gjort om till bostäder i översta plan och behöver man göra några justeringar har vi sagt att det får ingå i de här pengarna, säger Helena Stenberg.
Pengarna som kommunalrådet refererar till är 275 000 kronor som arbets- och personalutskottet föreslår som ett maximalt bidrag till Piteå församling.
– Det är i paritet med fjolårets, säger Stenberg.
Förra vintern beslutade kommunstyrelsen att avsätta totalt 250 000 kronor för härbärget, varav 105 000 kronor i driftsbidrag till Piteå församling. Resterande del bestod av drift till Blomska gården och rondering av ett vaktbolag. Församlingen gick sedan in med motsvarande summa pengar och det tillkom även andra bidrag och sponsorer.
Beslutet att ha ett natthärbärge i Strömgården gäller bara den här vintern och ska verksamheten fortsätta krävs ett nytt beslut nästa år. PT har tidigare berättat att Svenska kyrkan undersöker en mer långsiktig lösning, en Pitemission.
– De söker lokal för det var jag förstår och det är ett samarbete där kommunen kan vara en del. Men vi är inte där än, säger Helena Stenberg.