Strömbacka inleder praktikutbyte med nordiska skolor

UTBILDNING. Strömbackaskolans barn- och fritidsprogram och omvårdnadsprogram har inlett ett praktikutbyte med skolor i Finland, Danmark och Norge. I januari har två finländska elever gjort delar av sin praktik i Piteå. I mars och april åker sex Strömbackaelever till Vasa, Herning och Oslo.

Piteå2008-01-28 00:00
PITEÅ (PT)Utbytet kallas för Nordplus, och gör det möjligt för gymnasieelever att göra en del av sin yrkespraktik i andra nordiska länder.

Strömbackaskolan har sökt och fått anslag för att skicka sex elever som går andra året på barn- och fritidsprogrammet och omvårdnadsprogrammet.

- Det är första gången vi gör någonting sådant här på våra program, och det känns väldigt spännande, säger Ann-Charlotte Berglund, rektor för barn- och fritidsprogrammet, omvårdnadsprogrammet och individuella programmet.

Givande utbyte

Strömbackaeleverna gör sin utlandspraktik i två veckor. Två elever åker till Vasa i Finland, två åker till Herning i Danmark och två åker till Oslo. Under en av praktikveckorna har varje elevgrupp dessutom sällskap av en medföljande lärare från Strömbackaskolan.

- Vi tror att det här är ett givande utbyte, säger Ann-Charlotte Berglund.

- Dels får vi ett perspektiv på våra utbildningsvägar, hur vi sköter dem och hur andra skolor gör, dels får lärarna se hur studierna läggs upp i våra grannländer.

Den 3 mars inleder den första elevgruppen från Strömbacka sin tvåveckorspraktik i Vasa. Fyra veckor senare är det dags för de två andra elevgrupperna att åka till Herning och Oslo.

18-åringarna Hanna Storlund och Emilia Rosenberg från Vörå i Finland vet redan vad elevutbytet innebär i praktiken. De går sista året på Svenska yrkesinstitutet i Vasa och har precis avslutat sin tvåveckorspraktik i Piteå.

Lärorik erfarenhet

- Vi har lärt oss väldigt mycket under de här två veckorna. Det är kul att se andra miljöer och jämföra med Finland, säger Hanna Storlund.

Hanna och Emilia utbildar sig till närvårdare med inriktning på barn och ungdom. Under praktikveckorna i Piteå har de varit en vecka på Solens förskola och en vecka på barnavårdscentralen på Furunäsets vårdcentral. Dessutom har de gjort studiebesök på Familjens hus och Piteå älvdals sjukhus.

Under tvåveckorspraktiken har de bott på vandrarhem i Piteå.

- Det här tiden har varit lärorik inte bara för utbildningen, utan också för att man kommer hemifrån. Man lär sig att sköta sig själv och ta mer ansvar, säger Emilia Rosenberg.

Hoppas på fortsättning

Praktikutbytet finansieras med pengar från Internationella programkontoret, en statlig myndighet som arbetar för att få utbildningsanordnare att söka kontakter internationellt.

- Vi kommer att ansöka om pengar även för nästa läsår, och hoppas att det här utbytet blir någonting som vi kan erbjuda våra elever flera år framöver, säger Ann-Charlotte Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om