Strejkhot på Pitebyggen

En konfliktvåg tornar upp sig på den svenska arbetsmarknaden. Det kan få konsekvenser på flera arbetsplatser i Piteå.

Strejkhot. Om Byggnads strejkvarsel blir verklighet den 12 april så blir det stopp på höghusbygget Stadstornet. Byggnads ombudsman i Piteå, Magnus 
Nyström, säger att lönehöjningar är en sak, men att ökad jämställdhet och anställningstrygghet är minst lika viktigt.

Strejkhot. Om Byggnads strejkvarsel blir verklighet den 12 april så blir det stopp på höghusbygget Stadstornet. Byggnads ombudsman i Piteå, Magnus Nyström, säger att lönehöjningar är en sak, men att ökad jämställdhet och anställningstrygghet är minst lika viktigt.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2016-03-31 18:50

Byggnads har varslat om arbetsnedläggelse och blockad av ett hundratal arbetsplatser. I en första våg handlar det om strejk från 12 april vid över 100 arbetsplatser runt om i Sverige. En arbetsplats som i så fall drabbas är höghusbygget Stadstornet på Sundsgatan, som byggs av NCC.

– Vi har 5-6 medlemmar där, bland annat kranföraren, så det påverkar hela bygget, säger Magnus Nyström, ombudsman för Byggnads i Piteå.

NCC:s produktionschef Mikael Lundqvist är inne på samma linje.

– Det blir bekymmer i och med att kranföraren är tagen i konflikt. Det blir stopp och om en eventuell konflikt blir långvarig så kan det bli förseningar av hela bygget.

Även i Luleå drabbas NCC som platsgjuter betongstommen till de nya punkthusen på Lulsundsberget.

– Där berörs 15-20 byggjobbare, säger Mikael Lundqvist.

Vidare drabbas PEAB:s bygge av det nya stadshuset i Kiruna, Nåidens bygge av trygghetsbostäder i Gammelstad samt hela kranföretaget Havator.

Den första strejkvågen från 12 april följs av upptrappningar den 19 och 26 april, men då berörs inte Norrbotten.

Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund och Seko har ett samverkansavtal (6F) med i grunden samma krav. I korthet handlar det om löneökning med minst 800 kronor, med ett lägsta utrymme om 3,2 procent.

– Arbetsgivarsidan vill fokusera på lönefrågan och där kan vi nog komma överens, men Byggnads trycker på vikten av ökad jämställdhet, anställningstrygghet och att motverka lönedumpning. Vi ska inte ha ett A- och B-lag på våra arbetsplatser, säger Magnus Nyström.

Det är i nuläget bara Byggnads och Målareförbundet som varslat om stridsåtgärder. Även på målarsidan kan det bli strejk på två arbetsplatser i Piteå och då redan den 8 april. Det gäller måleriet på Lindbäcks husfabrik samt Träkronan.

Det är Lundströms måleri som sköter målandet åt Lindbäcks bygg.

– Vi har åtta man där nu, men vi är i skarven av ett projekt så kanske blir det bara fyra målare som drabbas, säger Sören Eriksson, vd för Lundströms måleri.

För Lindbäcks bygg slår en målarstrejk hårt.

– Vi tvingas skicka ut omålade husmoduler. Det handlar om 50-55 husvolymer i veckan som då måste målas på plats. Det blir en merkostnad, säger farbikschefen Peter Eriksson.

På Träkronan är det Sanfridssons måleri som sköter målandet.

– Vi har sex man där och det är klart att det påverkar oss negativt om det blir strejk, säger platschefen Tom Hjerpe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om