Videon är inte längre tillgänglig
Tanken med strejker är självfallet att det ska märkas och kännas. För konfliktuttagna arbetsplatser får det direkta konsekvenser. Lindbäcks bygg har inga egna anställda målare, utan hyr in tjänsten av Lundströms måleri i Piteå. I nuläget handlar det om åtta målare verksamma i Lindbäcks fabrik som togs ut i strejk på fredagsmorgonen.
– Det varierar hur många målare vi behöver beroende på vilka projekt som är i gång, men just nu var det åtta, säger fabrikschefen Peter Eriksson och tillägger:
– Vi jobbar efter ett flöde och om inte målarna gör sin del så måste vi skicka ut omålade husmoduler till våra kunder. Husmoduler som sedan måste målas på plats. Det innebär merjobb och merkostnader för oss.
När PT besöker fabriken står flera husmoduler omålade. För att inte få stopp i flödet så måste plattsättare/kaklare och golvläggare göra sitt, trots att det normala är att måleriet sker före.
– Redan i början av nästa vecka tvingas vi skicka ut omålade moduler. Det handlar om 50-55 moduler per vecka. För oss innebär det att vi kanske måste tänka om för att slippa ovissheten och störningar i produktionen, säger Peter Eriksson.
En möjlighet är att anställa egna målare, en annan är att börja måla husmodulerna när de är på plats.
– Så kan det bli, men det känns trist om arbetstillfällen ska försvinna från Piteå, säger Peter Eriksson.
Skoogs hotellbygge i centrala Piteå drabbas också. Här är sju målare från Sanfridssons måleri verksamma och bygget befinner sig i en hektisk fas.
– Strejken är olycklig. Vi känner oss lite som tredjepart och blir konflikten långvarig och då menar jag mer än en vecka så riskerar hela bygget att försenas, säger Christina Skoog, vd för Skoogs fastigheter.
I veckan har över 100 olika hantverkare varit involverade i hotellbygget och även om det bara är sju målare som är uttagna i strejk så får det, enligt Christina Skoog, stora konsekvenser.
– Det är som ett pussel. Om inte målarna kan göra sin del så drabbas andra hantverkare. De kan helt enkelt inte göra sitt om inte målarna gjort sitt först, säger Christina Skoog.
Thom Hjerpe, platschef för Sanfridssons måleri, säger att i det här skedet är strejkens påverkan på hotellbygget inte så stor.
– Nej, men om det här blir en långdragen process så får det givetvis det. Det är heller inte bra för oss som företag, men vi kan bara acceptera att vi har blivit involverade.
Strejken tycks handla mycket om ackordlönesystemet, använder ni det?
– Ja, i stor utsträckning och jag tror att rätt många företag använder det till och från, säger Thom Hjerpe.