De 31 ledamöterna i Sametingets plenum utses genom allmänna val vart fjärde år. Vid det första valet 1993 var 5390 samer anmälda i röstlängden och valdeltagandet blev 72 procent. Sedan dess har antalet anmälda till röstlängden ökat till varje val, men röstdeltagandet har sjunkit. I valet 2009 röstade bara 59 procent av de 7812 samerna i röstlängden.
Fyller 20 år
Nu 20-årsjubilerar Sametinget och till söndagens val (som är det sjätte i ordningen) är 8 322 samer anmälda i röstlängden och de kan välja mellan nio registrerade partier. För närvarande är åtta partier representerade i Sametingets plenum.
– Jag hoppas att många röstar och att vi slipper en massa underkända röster. I fjol var mer än sex procent ogiltiga, säger Birger Nilsson.
Måste mogna
Den nuvarande mandatperioden har kantats av turbulens och bråk. Styrelsen har bytts ut fyra gånger och ledamöter har bytt parti. Något som Nilsson hoppas ska få ett slut.
– Vi fyller 20 år och är inte tonåring längre. Vi måste mogna som demokratisk institution och hitta vägar till samarbete så att vi kan nå fram med de viktiga samiska frågorna i det svenska samhället.
Vilka är de viktiga frågorna?
– Vi vill att Sverige ratificierar de internationella konventioner som gäller urbefolkningars rättigheter. Det är en viktig grund att jobba vidare från, säger Birger Nilsson.