Strömbackas snickerimaskiner attraktiva för köpare

Gymnasieskolans säljer sina maskiner efter att finsnickeriutbildningen lagts ner. Ett 15-tal personer har tittat på maskinparken och bud har kommit från hela Sverige.

Bo Engberg, Lillpite, och Anders Eriksson, Piteå, var båda intresserade av det Strömbackaskolan hade att erbjuda.

Bo Engberg, Lillpite, och Anders Eriksson, Piteå, var båda intresserade av det Strömbackaskolan hade att erbjuda.

Foto: Maria Johansson

Piteå2021-05-08 20:26

På grund av coronapandemin delades helgens visning upp i två grupper så att avståndet kunde hållas inne i lokalen.

undefined
Cirka 15 personer var anmälda till två visningar i lördags.

– Vi dumpar inte maskinerna utan vi vill verkligen att de ska fortsätta användas. Några kommer att flyttas till Grans Naturbruksgymnasium för att brukas där. Då skolan var ny 1939 startades träutbildningen. Jag tror att nedläggningen känns i hjärtat både för de elever och lärare som har varit här under alla år. Samtidigt känns det rätt då vi har få sökande och arbetsmarknaden krymper, säger Annika Niklasson, rektor för bland annat det träindustritekniska programmet.

Fredrik Markund, lokalsamordnare på utbildningsförvaltningen, är den som håller i budgivningen.

– Jag kan inte svara exakt men det är många som visat intresse och har ringt. Främst från närområdet men det finns också personer som har valt att buda osett. En man ringde från Skåne. Några dagar under veckan kan vem som helst lägga ett bud, säger han.

undefined
Pär-Åke Dahlberg och Fredrik Marklund höll i visningarna.

Finsnickarna Anders Johansson och Anders Isaksson jobbar på ett företag i Råneå. De tittade sig omkring i finsnickarelevernas klassrum för arbetsgivarens räkning.

– Vi vill se om det finns något här inne som vi kan ha nytta av. Jag tycker det är tråkigt att utbildningen läggs ned för det lär ju inte bli någon föryngring bland oss snickare i fortsättningen på det viset, säger Anders Johansson.

undefined
Finsnickarna Anders Johansson och Anders Isaksson med dottern Loviza, Råneå, kom för att se om någon av maskinerna skulle passa på deras jobb.

Piteås finsnickarutbildning är den som funnits kvar längst i Norrland. Pär-Åke Dahlberg har jobbat som lärare på gymnasieskolan i åtta år.

– Det är en epok som går i graven och det känns vemodigt att vi har för få sökande och inte kan fortsätta. Många andra liknande utbildningar är redan nedlagda. Våra närmaste kollegor finns i Dalarna. Fast än trä är inne så är det inte inne med möblensnickeri, om man inte är så känd som Carl Malmsten, säger han och fortsätter:

– Det är trist att hantverket försvinner. Här får man göra sina egna legobitar och skapa fritt det man vill, men efter nästa läsår kommer det nya utbildningar, utmaningar och ett nytt tänk härinne, säger han.

undefined
"Det är synd att vi har för få elever och måste lägga ned vår utbildning för det är en otroligt kreativ verkstad som finns här inne", säger läraren Pär-Åke Dahlberg.

Munksundsbon Jonas Karlström är hobbysnickare och hemmafixare. Han tycker det är roligt att snickra men de här maskinerna var lite för rejäla för hans behov.

– Det är ju svårt att veta riktigt hur det ser ut när det står ungefärliga mått i annonsen, men jag tänkte att det var värt att åka och kolla i alla fall., säger han.

undefined
Jonas Karlström, Munksund, var nyfiken men insåg snabbt att maskinerna var för rejält tilltagna för hans hobbybehov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!