Videon är inte längre tillgänglig
Som ett av fåtalet landsting har Norrbotten fått pengar av socialstyrelsen att driva ett hjärt- och lungräddningsprojekt med huvudspåret att öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus. Projektet bygger bland annat på att utbilda allmänheten i HLR och hittills har man hunnit med utbildningar i Luleå, Arvidsjaur och Arjeplog. På tisdagen var turen kommen till Piteå där ett första utbildningstillfälle hölls i stadshusets sessionssal. 55 personer hade anmält sitt intresse till utbildningen som är gratis. Ett andra utbildningstillfälle hölls några timmar senare, även det var fullsatt.
Öva praktiskt
Höll i utbildningen gjorde Anna Alm Andersson, länssamordnare för akut omhändertagande och Anna Åström, HLR-koordinator på Pite älvdals sjukhus.
Efter en presentation av projektet och syftet med det fortsatte utbildningen med en informationsfilm där deltagarna kunde följa med och öva praktiskt.
Varje deltagare hade fått en "Mini-Anne" placerad på bordet framför sig samt en övnings-hjärt-lungstartare. Efter en något trevande inledning föll deltagarna snabbt in i kompressionsrytmen, 30 tryckningar på bröstkorgen följt av två luftinblåsningar genom munnen.
Tiden avgörande
Utbildarna lyfte fram vikten av tiden i samband med HLR och poängterade att varje sekund är viktig.
– Kan man snabbt komma igång med HLR ökar chansen att överleva radikalt. Och om fler kan utföra HLR innebär det att chansen för överlevnad för dem som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus kan dubbleras och tredubblas, säger Anna Åström.
Använda hjärtstartare
Efter kompressioner och inblåsningar fick utbildningsdeltagarna även prova på att använda en hjärtstartare. Anna Åström berättade att hjärtstartare numera finns utplacerade på många ställen där det vistas mycket folk. Hon framhöll också att det inte går att göra fel.
– Hjärtstartare ger tydliga instruktioner för hur den ska användas och skickar inga stötar om det inte behövs. Den kan också guida en person att utföra HLR som aldrig gjort det.
Fotnot: Mini-Anne är en uppblåsbar docka som används vid HLR-utbildning