För två år sedan gick man ut på bred front och uppmanade alla att vaccinera sig mot svininfluensan som skördat många liv runt om i världen. Många antog uppmaningen och tog de två sprutorna som krävdes för ett fullgott skydd. Det visade sig senare att utbrottet av svininfluensa inte blev så stort som befarat. Det visade sig också att ett antal av de vaccinerade drabbades av narkolepsi, en form av sömnsjuka.
Sparade många dödsfall
- De larmrapporter som kom från USA och Mexico var vi tvungna att ta på allvar. Att några drabbades av narkolepsi är att beklaga. Men att det är bra att vaccinera sig mot influensa är väl visat. Det sparade många dödsfall, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare.
Årets influensa väntas vara av samma typ som förra året. Den innehåller tre virus, svininfluensan, som är ett A-virus och är mycket smittsamt, Brisbane som är ett B-virus och något mindre smittsamt samt Perth som också det är ett A-virus.
Årets vaccin är detsamma som använts i många år och anses säkert.
Det har ingen koppling till narkolepsi som Pandemrix-vaccinet som gavs mot svininfluensan 2009.
Kämpa i uppförsbacke
På Cederkliniken har man inlett influensavaccineringen av riskgruppspersoner och den andra veckan i oktober börjar man med drop in. Jörgen Boström, verksamhetschef och distriktsläkare på Cederkliniken håller med om att det är av vikt att vaccinera patienter i riskgrupperna.
Men att man från sjukvårdens sida nu får kämpa i uppförsbacke för att få folk att vaccinera sig.
- 2009 blev det ju något av masshysteri när köerna till vaccinationsställena var långa och folk vissa dagar fick gå därifrån med oförrättat ärende. Sedan kom det här med narkolepsi som ju var otroligt olyckligt och spädde på motviljan till vaccination, säger Jörgen Boström.
Att Norrbottens ålderspensionärer är sämst i landet på att gå och vaccinera sig, tror Jörgen Boström, beror på att det finns en attityd här som är svår att förändra.
- Vi kommer att göra vad vi kan för att få folk ur riskgrupperna att gå och vaccinera sig men för en fullt frisk medborgare som är yngre än 65 år finns det ingen anledning, säger han.