Större rovdjurshat i länet än tidigare
Rovdjurshatet växer i Norrbotten. De fyra största arterna - lo, björn, varg och järv - blir allt mindre omtyckta. Björnen förlorar mest stöd hos norrbottningarna och är snart lika avskydd som vargen.
SLU gjorde en liknande undersökning 2004 och i Norrbotten har lo, björn, varg och järv sjunkit i popularitet sedan dess. Lodjuret är populärast av de fyra, medan björnen förlorar mest stöd hos norrbottningarna.
- Det är svårt att säga varför lodjuret är mest omtyckt, kanske för att det är ett kattdjur. Synpunkterna på björnen kan kanske spegla att befolkningen ser mycket björn. Min uppfattning är att rovdjuren har stor acceptans i länet, problemet är nog snarare att folk anser att stammarna är för stora, säger Kjell Sundvall, fältchef på länsstyrelsen.
Varg i Älvsbyn
PT har tidigare rapporterat om att varg har setts i Älvsbytrakten. Lite drygt hälften av norrbottningarna anser att det fastställda antalsmålet på 200 vargar i Sverige är acceptabelt.
En fjärdedel av befolkningen i Norrbotten tycker dock att 200 vargar i landet är för många, och kritiken mot vargen har ökat sedan 2004. I vissa av länets kommuner är närmare hälften av invånarna motståndare till antalsmålet.
- Vi har sannolikt alltid haft vargar som transporterat sig genom vårt län. I dag kan vi konstatera att det antagligen bara finns två djur i Norrbotten, eventuellt kan det vara tre, berättar Kjell Sundvall.
Slumpvis utvalda
I Norrbotten är järven inte lika kontroversiell som till exempel björnen. Det är fler norrbottningar som ställer sig bakom riksdagens antalsmål för järv jämfört med antalsmålet för björn.
Men även kritiken mot järven växer och i genomsnitt anser 23 procent av invånarna att antalet järvar bör minskas.
- Vi tror inte att det finns så många järvar i länet och det blir intressant att analysera varför så många är emot djuret, säger Sundvall.
SLU:s rapport bygger på en enkät som 150 slumpvis utvalda personer i varje kommun i Sveriges sex nordligaste län har svarat på. De som står bakom undersökningen kan bara konstaterar att hatet mot rovdjur växt sedan kartläggningen för fem år sedan.
- I dag har fler erfarenhet av stora rovdjur, framförallt av björn. Konsekvensen blir att man är mindre positiv till rovdjuret och att färre personer vill öka antalet rovdjur i Sverige jämfört med 2004, säger forskningsledare och professor Göran Ericsson, vid SLU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!