Problemen började för ungefär ett och ett halvt år sedan när ett flertal tandläkare slutade sina tjänster vid folktandvården. Enligt Karin Vikström handlade det inte om några väntade pensionsavgångar.
– Det slumpade sig så att många slutade på kort tid. Några flyttade söderut, några gick till den privata sidan och några fick barn. Efter det har vi haft problem att rekrytera, något som dock har lättat lite den senaste tiden, säger Karin Vikström, som säger att en handfull nya tandläkare är på ingång.
Hon säger att man i dagsläget har 18 tandläkare på de tre enheterna i Hortlax, Öjebyn och centrala stan.
– Normalt sett räcker det för att klara verksamheten men som det är nu ligger vi efter mycket i tid och skulle behöva vara några till för att komma ikapp.
Hur/när kan ni vara ikapp?
– Det är omöjligt att säga men just nu finns ett uppdämt behov att få komma till tandläkaren av patienter som inte kallats på lång tid och det tar tid att komma i fas igen.
Konsekvenserna av tandläkarbristen blir att patienter inte blir kallade till undersökning som tidigare (till exempel en gång per år) utan folktandvården tvingas till prioriteringar, där planerade kallelser får stå tillbaka.
– Vi prioriterar barn, akuta ärenden och de som har avtal. De sistnämnda kallas enligt vad som gjorts upp med just den patienten.
Vad görs för att lösa problemen?
– Vi rekryterar så mycket vi kan. Vi söker med ljus och lykta efter nya tandläkare och den senaste tiden har det gått ganska bra och vi har som sagt några nya på ingång. Men det tar tid att komma in i verksamheten. Vissa rekryteras direkt från utbildningen och har inte gått klart skolan än.
Utbildas för få?
– Det är nog inte där skon klämmer. Det är väl snarare så att de tandläkare som utbildas kan få jobb var de vill och Norrbotten kanske inte är prio ett.
Äventyrar det här folks tandhälsa?
– Det är klart att det kan bli så. Det är långt mellan kallelserna. Vi är försenade med ett par år.
Hur ska man göra för att få komma till folktandvården?
– En undersökning kan man få av en tandhygienist, som det finns gott om. Det som kan dröja är att få tid till behandling om den behandling som krävs inte är akut.
Har trycket på tandläkartider ökat generellt?
I och med flyktingströmmen har behovet av akut tandvård ökat och det pågår ännu. Alla som kommer hit har rätt till akut tandvård och det är i dagsläget ganska många.