Stor hittelön för tips om lo- och järvspår

För tredje året utlyser Semisjaur-Njargs sameby en hittelön för föryngringar (ökning av antalet familjegrupper) av lo och järv. I år är belöningen hela 20 000 kronor.

Semisjaur-Njargs sameby delar ut 20 000 kronor i hittelön till den som upptäcker spår av lodjur eller järv.

Semisjaur-Njargs sameby delar ut 20 000 kronor i hittelön till den som upptäcker spår av lodjur eller järv.

Foto: Hasse Holmberg

PITEÅ2009-02-10 06:00
- Något enkelt tips har väl kommit in sedan vi började annonsera, men aldrig så att någon hittelön för spår utbetalats, säger Lars-Johan Bengtsson, Semisjaur-Njarg.
Han berättar att om man får tips om en föryngring, så far först någon från samebyn dit och kollar.
- Om det visar sig vara två spår enligt de kriterier som finns, så ringer vi till länsstyrelsen och då kommer en naturbevakare hit och undersöker spåren.
Tre kilometer
- Två kriterier ska vara uppfyllda, berättar Lars-Johan Bengtsson vidare. För det första måste det vara två olika djur och för det andra ska man kunna spåra dem sammanhängande i 3 kilometer. Man ska kunna se att det varit två eller tre djur som följts åt hela tiden.
Då bedöms det som en föryngring, att en hona och en eller fler ungar (lodjur får upp till tre ungar) har följts åt. Ofta lämnar ungen ett något mindre spår/tassavtryck efter sig, men så är inte alltid fallet. Dock brukar man kunna se skillnad på honan och ungarna genom att de senare har ett annat beteende, de är mer lekfulla och slösar mera med energi.
Nu är snart tiden för brunsten inne för lodjurens del och då händer det oftare att hanar och honor följs åt, så därför upphör inventeringen av lo den sista februari. I mars-april kan man börja titta efter järvspår, förklarar Lars-Johan Bengtsson.
Vad samebyn framför allt får betalt för av staten är föryngring, 200 000 kronor är ersättningen i dag.
"Bra initiativ"
Länsstyrelsens naturbevakare Magnus Eriksson tycker att hittelön för spår, som Semisjaur-Njarg var först med i länet, är ett bra initiativ.
- Vi gör denna inventering av rovdjur tillsammans med samebyarna. Men vi är ändå ganska få personer som är ute och letar rovdjur och därför tar vi tacksamt emot tips från allmänheten.
Eriksson säger att lodjuren är svåra att upptäcka, eftersom de rör sig i väldigt otillgänglig terräng. Skogslandet mellan Arjeplog och Arvidsjaur är kända lodjurstrakter.
På frågan om lo och järv ökar tvekar inte Lars-Johan Bengtsson om svaret ("jag har aldrig sett så mycket lodjur och järv som nu"), medan Magnus Erikson är mer försiktig och säger att det går lite upp och ner från år till år. I fjol var det visserligen väldigt många järvföryngringar, men det behöver inte betyda att själva stammen ökar. Järvhonor får bara ungar vartannat år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om