Stor brist på valförrättare

Det saknas omkring 75 personer som kan jobba som valförrättare i samband med valet den 9 september. "Vi vill ha in fler män och fler personer med utländsk bakgrund", säger Mats Johansson, valnämndens ordförande.

Mats Johansson, valnämndens ordförande, oroas inte av bristen på valförrättare. "Det går bra att rekrytera trots att vi har gjort den här omställningen", säger han. (Arkivbild)

Mats Johansson, valnämndens ordförande, oroas inte av bristen på valförrättare. "Det går bra att rekrytera trots att vi har gjort den här omställningen", säger han. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2018-07-01 17:14

Enligt ett nytt beslut i valnämnden är det inte längre tillåtet för personer som står med på listorna att arbeta i vallokalerna.

Bakgrunden är att den nationella valkommittén i ett betänkande rekommenderar kommunernas valnämnder att inte tillåta politiker att arbeta i vallokalerna.

– Det får inte förekomma politiska symboler eller politisk propaganda inom ett visst avstånd i från vallokalerna. I Piteå har vi av hävd bara haft människor med politisk profilering i lokalerna. Nu upphör vi med det, säger Mats Johansson, ordförande i valnämnden i Piteå.

Konsekvensen av beslutet blev att det plötsligt saknades väldigt mycket folk som kunde tjänstgöra på valdagen.

– Ja, det behövs en bra bit över 200 personer som ställer upp. Men det har gått riktigt bra med rekryteringen, det har strömmat in ansökningar sedan vi gick ut med en annonskampanj, säger han.

Han berättar att valnämnden redan förra valet påbörjade en förändring i valdistrikten.

– Det finns flera rutinerade personer som är "opolitiska" och också flera som har varit med flera år, som inte finns med på någon vallista. Så det finns rutin inom de flesta valdistrikten, men inte alla, säger Mats Johansson.

I Piteå finns det totalt 32 valdistrikt och målet är att få minst sju personer till varje valdistrikt, inkluderat ersättare som kanske inte behöver tjänstgöra.

– Vi har även gått ut internt på Piteå kommun, det är många tjänstepersoner som har anmält sig. Men också många från allmänheten, säger han.

Generellt sett är det många kvinnor som anmält sig.

– Vi ser att vi kommer göra en rejäl föryngring. Men vi efterlyser fler män och fler utlandsfödda personer, säger Mats Johansson och fortsätter.

– Jag tror att människor har en inneboende demokratisk vilja att göra den här samhällsnyttan. För vissa kan kanske arvodet också vara en morot, säger han.

Anita Byström jobbar på Medborgarservice och tar emot ansökningarna som kommer in. Hon har också anmält sig till att jobba som valförrättare. Hon har fått i uppdrag att sitta som ordförande i ett valdistrikt i Öjebyn. Det innebär att hon är på plats från det att vallokalen öppnar tills rösträkningen är avslutad vid midnatt.

– Det känns bra att hjälpa till när det är val. Det blir en riktig långkörare, jag hoppas jag fixar det, säger hon och skrattar.

Anita Byström beskriver sig själv som ganska neutral i den politiska frågan, men hon anser att det är varje medborgares skyldighet att gå och rösta.

– Det är jätteviktigt. Sen fungerar ju inte demokratin om det inte finns folk i vallokalerna, säger hon.

Jobba som valförrättare

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:

Se till att det är god ordning i vallokalen

Ta emot röster och lägga dem i urnan

Hjälpa de väljare som ber om det

För arbetet i vallokal ingår även att granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning.

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om