Jätteaffär i Markbygden – elbolag köper Markbygden Net

Nätbolaget Markbygden Net AB, som äger Råbäckens kraftstation och tillhörande infrastruktur, köps upp av det svenska elbolaget Ellevio. Affären omfattar flera hundra miljoner kronor och Ellevios presschef säger att bolaget kommer till Piteå för att stanna.

Energiföretaget Ellevio har köpt nätbolaget Markbygden Net AB. Affären uppgår till flera hundra miljoner kronor. (Arkivbild)

Energiföretaget Ellevio har köpt nätbolaget Markbygden Net AB. Affären uppgår till flera hundra miljoner kronor. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2023-09-21 20:30

Markbygden Net AB grundades 2011 med syfte att utveckla infrastrukturen som krävs för att ansluta vindkraftverk i Markbygden till det svenska transmissionsnätet. Bolaget har ägts till 75 procent av Svevind och 25 procent av Enercon. Nu köps företaget upp av Ellevio, ett av Sveriges största elbolag.

"Som ett av Sveriges största elnätsbolag spelar vi en nyckelroll i elektrifieringen av industri och transporter. Med förvärvet av Markbygden vill vi vara en långsiktig, stabil och närvarande partner som säkrar flödet av grön el till industrin", skriver Johan Lindehag, vd på Ellevio, i ett pressmeddelande.

undefined
Energiföretaget Ellevio har köpt nätbolaget Markbygden Net AB. Affären uppgår till flera hundra miljoner kronor. (Arkivbild)
undefined
Johan Lindehag, vd på Ellevio, uppger att affären är en viktig del i Ellevios ambition att delta i den industriella utvecklingen. "Med förvärvet av Markbygden vill vi vara en långsiktig, stabil och närvarande partner", skriver han i ett pressmeddelande.

Ellevios verksamhet utgörs av eldistribution och bolaget har i dag nära en miljon kunder i Sverige, främst boende i Mellansverige. Förvärvet av Markbygden Net AB är det första bolaget gör i den norra delen av landet. Ellevios presschef Jesper Liveröd säger att rusningen i elanvändning i norr gör regionen högintressant.

– Sverige är inne i en fullständigt rusande elektrifieringsvåg just nu och de närmsta åren kommer elanvändningen att öka kolossalt. Där ligger norra Sverige i topp av alla regioner, vilket beror på den industriella utvecklingen i samband med ståltillverkning och så vidare. Då är distributionen av el helt avgörande, säger han.

undefined
Ellevios presschef Jesper Liveröd säger att norra Sverige står inför en enorm energirush. "Elanvändningen kommer att öka kolossalt", säger han.
undefined
Råbäckens transformatorstation är Sveriges största knutpunkt för elförsörjning och ingår i köpet där Ellevio nu tar över Markbygden Net AB. (Arkivbild)

I köpet ingår Råbäckens transformatorstation, som är Sveriges största knutpunkt för elförsörjning. Stationen har en produktionskapacitet på 1700 megawatt från vindkraft i Markbygden till det svenska stamnätet. Ellevios kunder kommer främst att utgöras av de bolag som i dag äger själva produktionen i Markbygden.

– Vår roll är att se till att elen kan komma från den plats där den produceras till där den konsumeras. I dag är det flera olika vindkraftsföretag som äger delar av Markbygden 1101, och de blir våra kunder. Det finns också en del utrymme kvar i det här nätet till annat, där det finns möjlighet att koppla på annan verksamhet. Det kan vara en möjlighet inför framtiden, säger Jesper Liveröd.

Jesper Liveröd vill inte berätta i detalj hur mycket pengar Ellevio betalat för Markbygden Net AB, men säger att affären omfattar hundratals miljoner kronor.

– Det är en stor affär. Vi går inte ut med den exakta siffran, men det handlar om flera hundra miljoner. Det är en affär vi gör för att vara en långsiktig och närvarande aktör regionalt, och då är det värt för oss att satsa på det här. Det här tar oss närmare den industriella utveckling som vi vill vara med och förverkliga.

undefined
Markbygden Net AB grundades för att skapa infrastrukturen som ansluter vindkraftsverken i Markbygden etapp ett till det svenska stamnätet. (Arkivbild)
undefined
Fredrik Bäcklund, operativ chef på Svevind, säger att affären medför en milstolpe i utvecklingen av Markbygden. (Arkivbild)

Fredrik Bäcklund, operativ chef på Svevind, säger att försäljningen av Markbygden Net ligger i linje med Svevinds roll som projektutvecklare.

– Utifrån ett Markbygden-perspektiv är detta en milstolpe. Råbäcken är klar i sin utbyggnad och därför slutförd i projekthänseende. Nu kommer en annan aktör in här i och med Ellevio. Vi på Svevind jobbar med projektutveckling och fortsätter nu arbetet med Hästliden, som utgör andra halvan av etapp tre i Markbygden, säger han.

Wolfgang Kropp, vd för moderbolaget Svevind Energy Group, är också nöjd med försäljningen.

"Efter mer än 12 års arbete med planering och genomförande, och dessutom det lyckade arbetet med nätknutpunkten, lämnar vi nu över ansvaret för effektiv långsiktig drift till specialiserade nätoperatörer och energileverantörer", skriver han i ett pressmeddelande.

undefined
Wolfgang Kropp, vd på moderbolaget Svevind Energy Group. (Arkivbild)
undefined
Anders Eriksson, vd för det nu sålda Markbygden Net AB, säger att transformatorstationen i Råbäcken har en viktig funktion att fylla. "Tack vare sin storlek och sina tekniska anläggningar visar Råbäcken att förnybar energi kan bidra till energimixen på ett tillförlitligt och betydelsefullt sätt i framtiden", säger han. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!