Stickprov en garant för verkstadskunden

BILVERKSTAD. Bara 20 procent av länets bilverkstäder är med i organisationen Kontrollerad Bilverkstad. Alldeles för dåligt, anser talesmannen Leif Fagerlund som vill se en hundraprocentig anslutning av de större bilverkstäderna.

Piteå2007-10-09 00:00
Förvisso har Sverige en av
Europas äldsta bilparker, men andelen nya moderna bilar är trots detta stor. Bilar som ställer nya och större krav på mekanikerna, som ska kunna hantera mätinstrument och maskiner likaväl som datorn. Och att lämna in en bil på verkstad är ofta kostsamt, bara service på en ny bil kostar flera tusen kronor. Som kund kan det med andra ord vara bra att veta att den anlitade verkstaden har kompetent och kvalificerad personal.

Det är där KBV (kontrollerad bilverkstad) kommer in. KBV är en frivillig kontrollorganisation för bilverkstäder med Motormännen, Motorbranschens riksförfund, Bil Sweden, Konsumentverket, Bilprovningen, Svensk bensinhandel samt bilförsäkringsbolagen som delägare.

Garant för kunden

Närmare tusen bilverkstäder i landet är anslutna till KBV och som ansluten får man en skylt med en grön punkt. Det ska borga för ett tryggt verkstadsbesök för kunden. KBV gör nämligen cirka 20 000 stickprovskontroller årligen för att kolla att bilverkstäderna gör det de ska. Vid fel utdelas gult eller rött kort med krav på åtgärder. Om inte så sker väntar uteslutning.

- Våra stickprov är en garant för kunden, men också en hjälp till verkstäderna att förbättra sina rutiner och service. Själva det mekaniska arbetet sköts ofta bra, men det är i kommunikationen mellan kund och verkstad det brukar klicka, säger Leif Fagerlund, som för KBV:s räkning besökte Piteå i måndags.

Vad är vanliga problem?

- Det som absolut kan bli bättre är informationen om priset i förväg. Överhuvudtaget handlar det ofta om att kommunicera med kunden, exempelvis om mekanikern upptäcker att det krävs ytterligare åtgärder, men glömmer att informera kunden som får en dyrare faktura, säger Fagerlund.

Stickprov utföres

I Piteå utförs stickproven av Anders Niemi, som till vardags jobbar på Bilprovningen. Han ägnar några timmar i månaden åt den sysslan och upplever att de anslutna bilverkstäderna i Piteå som är Logarts, Bilkompaniet och Toyota är nöjda med samarbetet. Leif Fagerlund hade dock gärna sett att fler bilverkstäder i Piteå och Norrbotten var anslutna.

- Det är dåligt att exempelvis Volvo inte vill vara med. De hävdar att de har ett eget kontrollsystem, men vi anser att kontroll ska ske av en oberoende aktör och det är vi.

När KBV startade 1995 blev det anmärkning på cirka 45 procent av stickproven. Nu är felprocenten nere under 15 procent och då har KBV ändå blivit petigare sedan Leif Fagerlund tog över för ett par år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om