Starka varumärken inte en slump

Konferens. Varumärken är mycket mera än en logotyp och ett namn. Det kan handla om smaker, dofter och ljud. Hemglass trudelutt, MGM:s rytande lejon och Mercedes-Benz klickljud är exempel på registrerade varumärken.

Piteå2006-04-07 00:00
Frans Melin, ekonomie doktor, konsult och forskningsansvarig vid Varumärkesakademin på Ekonomihögskolan, Lunds universitet, föreläste på torsdagen i Piteå vid lantbrukarkonferensen Makten över maten. Med tvådagarskonferensen avslutas det fleråriga Mål 1-projektet Marknadsanpassad primärproduktion, som ägs av LRF Västerbotten och drivs tillsammans med LRF Norrbotten.

Världens starkaste varumärke, Coca-Cola, värderas till cirka 800 miljarder kronor.

Men i dag är det inte bara tillverkare av konsumentprodukter som bygger varumärken, utan även tjänsteföretag, organisationer inom offentlig sektor, länder, regioner, kommuner, påpekade Frans Melin, som tyckte sig ha varit med om en fantastisk resa under sina femton år inom varumärkesområdet.

Öresundsregionen

Frans Melin, som kommer från Skåne, hämtar gärna sina exempel från Sydsverige och Danmark. Han inledde med ett mindre lyckat exempel på varumärkesbyggande som han varit involverad i. Under cirka två år har det pågått ett arbete med att integrera regionerna Skåne och Själland. Man började med att försöka hitta ett bra namn. Det tog ett år och kostade fyra och en halv miljon kronor att komma fram till "Øresundsregionen", vilket strängt taget är vad det alltid har hetat.

Det tar ofta lång tid att bygga ett framgångsrikt varumärke. Hur snabbt det kan gå att rasera ett varumärke visas av dansk-svenska Arla, som på kort tid och enligt Frans Melin helt utan egen förskyllan, förlorade hela sin marknad i Arabvärlden. Detta till följd av Jyllands-Postens Muhammed-karikatyrer.

Undersökningar visar dock att Arla åtnjuter en hög lojalitet hos sina målgrupper. Högst lojalitet av alla anses diskmedlet Yes ha.

Lojaliteten mot Yes

- Yes har lyckats banka in i våra medvetanden att det är drygt, drygare än något annat diskmedel. Förklaringen är att Yes var först med att tillsätta lite färg. Tack vare den gröna färgen såg den som diskade plötsligt hur mycket diskmedel han eller hon tog och använde därför mindre. Därigenom upplevdes Yes som drygare.

Simsalabim!

Men att bygga ett nytt varumärke är inget hokus-pokus, understryker Frans Melin: "Starka varumärken är inget man får, utan något man gör sig förtjänt av."

På moderatorn Inez Abrahamssons fråga hur man bär sig åt för att bygga ett starkt varumärke svarade Frans Melin:

Kvalité i botten

- Tre saker krävs: kvalité, kvalité och åter kvalité. Inget starkt varumärke kan byggas utan kvalité i botten.

Så enkelt är det, och så svårt.

Kommuner marknadsför sig gärna med sloganer, mer eller mindre lyckade sådana. Ett lyckat exempel, tycker varumärkesgurun från Lund, är "Whenever in Europe, don’t miss Skurup".

I Norrbotten har vi ju "Makalösa Pajala".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om