Starka protester mot snabbavveckling av ALI

ARBETSMILJÖ. Arbetslivsinstitutet läggs ned den 30 juni 2007 och Arbetsmiljöverket ska spara 155 miljoner kronor på tre år. Dessa budgetbesked, som har vållat starka reaktioner i Arbetsmiljösverige, diskuterades vid en arbetsmiljödag på Sunderby folkhögskola på måndagen.

Piteå2006-11-21 00:00
- Den snabba nedläggningen av Arbetslivsinstitutet (ALI) innebär en stor kunskapsförstöring; en mängd pågående projekt och samarbeten med arbetslivets praktiker avbryts, säger Gunnar Aronsson, professor vid ALI, som medverkade vid arbetsmiljödagen.

Gunnar Aronsson är djupt orolig för den svenska arbetslivsforskningens framtid.

- Risken är stor att den långsiktiga uppföljningen av arbetslivets trender försvinner och att stora områden kommer att bli obeforskade.

Bestörtning

Regeringens beslut att snabbavveckla ALI har väckt förvåning och bestörtning även i utlandet. Om Arbetslivsinstitutet läggs ned kommer enligt uppgift Sverige och Portugal att vara de enda länderna i Europa som saknar ett arbetslivs-institut.

Varför vill då regeringen avveckla myndigheten Arbetslivsinstitutet? I budgetpropositionen talas, i avsnittet om arbetslivspolitiken, om behovet av att effektivisera den statliga administrationen. Specifikt om ALI heter det: "Det är regeringens bedömning att forskning inom arbetslivsområdet är fortsatt viktig. För att säkra kvaliteten ska forskning med sådan inriktning dock fortsättningsvis bedömas av forskningsfinansiärer i konkurrens på sedvanligt sätt. Regeringen föreslår därför att Arbetslivsinstitutet läggs ned och att anslaget dras in från och med den 1 juli 2007."

Arrangörerna av arbetsmiljödagen i Luleå, LO-distriktet och IF Metall Norrbotten, hade hoppats få veta mera om hur man från regeringens sida tänker när det gäller arbetsmiljöfrågorna.

Enligt uppgift hade arbetsmarknadsutskottets ordförande Catharina Elmsäter-Svärd, m, lovat att antingen medverka själv eller också skicka någon annan representant för regeringen, men ingen dök upp.

ALI har i runda tal 350 anställda, varav 250 forskare. Dessa får nu se sig om efter nya jobb, företrädesvis söka sig till universitetsvärlden.

- Men universitet och högskolor kommer inte att ha plats för alla dessa forskare, många kommer att få arbeta med annat, sade Gunnar Aronsson och påpekade att ALI:s utbildningar, bland annat företagsläkarutbildningen, snabbstoppas.

Aronsson fruktar att den arbetslivsinriktade, tvärvetenskapliga forskningen så småningom helt kommer att försvinna.

Hårdbantning

Arbetsmiljöverket ska få vara kvar, men får kraftigt minskade anslag och tvingas göra sig av med nästan 280 av sina cirka 840 anställda (540 av dessa arbetar med tillsynen) fram till 1 januari 2009.

- Det handlar om ideologiska motiv, vi betraktas som en byråkratisk tillsynsmyndighet som ökar den administrativa bördan för företagen, sade Anita Israelsson, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om